Duikboot verdween 15 september in de Coppenamerivier
De Colombiaanse cocaïne duikboot die op 15 september in de Coppenamerivier verdween bij een mislukte poging om die aan wal te brengen wordt binnenkort geborgen. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van de ministeries van Justitie en Politie en Defensie.
De politie bevestigt, aldus vandaag, donderdag 4 oktober 2018, de Ware Tijd, dat het vaartuig nog niet uit het water is gehaald.
Waarom de werkzaamheden zo lang op zich laten wachten is onduidelijk.
Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt, dat zijn ministerie en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) geen aandeel hebben in het bergen van de duikboot. De bewindsman stelt, dat de berging een aangelegenheid is van Justitie.
Hij voegt eraan toe ook te weten, dat zijn collega van Defensie druk bezig is met werkzaamheden om het vaartuig uit de rivier te halen. De MAS kon geen informatie geven over de situatie en de gevaren die de gezonken semi-duikboot mogelijk heeft voor andere boten in de omgeving.
Op 17 september schreef het Korps Politie Suriname op zijn website, dat de in beslag genomen semi-duikboot op 15 september in de Coppenamerivier is gezonken, toen een ondernemer bezig was om de boot vanuit de rivier aan land te krijgen met behulp van graafmachines. 'Tijdens het slepen van de boot op het droge ging het mis. De boot raakte los en zonk ongeveer twintig meter van de oever verwijderd in de rivier.' Verder stond er dat 'vandaag, maandag 17 september, wordt verwacht dat de ondernemer de semi-duikboot op het droge zal krijgen'.
De duikboot is vermoedelijk gebruikt om drugs te transporteren. Kort nadat het in februari werd ontdekt in Saramacca, zijn zeven Colombianen en één Cubaan aangehouden. Er werd bij de ontdekking geen drugs gevonden. De autoriteiten meldden dat het niet uitgesloten is dat Surinamers hand- en spandiensten hebben verleend.
Kort na de ontdekking van de duikboot werd een Cessna-vliegtuigje onderschept in dezelfde omgeving met daarin een grote partij cocaïne. Het onderzoek in de spraakmakende zaak wordt gedaan door de Special Task Force van het ministerie van Justitie en Politie en de inlichtingendiensten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten