donderdag 4 oktober 2018

Dilip Sardjoe: 'Presidentiële onderhandelingscommissie heeft beste resultaat behaald, meer dan 80% voor de Staat'

'Regering heeft de Memorandum of Understanding met de Alcoa nooit verworpen'



Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa, vindt dat tijdens de onderhandelingen met de Amerikaanse multinational het beste resultaat is behaald. Meer dan 80% is binnengehaald voor de Staat Suriname. 

Tijdens een informatiebijeenkomst in de Ballroom van Torarica is gisteravond door de commissie en haar juristen ingegaan op de Brokopondo Overeenkomst. Voorafgaand aan vragen uit de samenleving en de zaal, ging Sardjoe uitgebreid in op wat er allemaal gedaan is vanaf de instelling van de commissie in 2014, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 4 oktober 2018.

Over wat er verder zal gebeuren met de resultaten van de onderhandelingen, zei Sardjoe dat het des regering is. 'De resultaten met onderliggende documenten liggen bij De Nationale Assemblee.'

De waterkrachtcentrale Brokopondo wordt in december 2019 van de Staat Suriname. De commissie benadrukte, dat de krachtcentrale zal worden overgedragen aan een bedrijf dat honderd procent van de Staat is. Commissielid Marc Waaldijk zei, dat nu nog niet kan worden aangegeven welk bedrijf dat zal zijn. Het kan, dat het een nieuw staatsbedrijf wordt of een bestaand staatsbedrijf in de energiesector.

De commissie, ondersteund door Koster Advocaten, blijft erbij dat Alcoa geen wanprestatie heeft geleverd. Juridisch kan niet geëist worden, het staat ook niet in de Brokopondo-overeenkomst, dat een raffinaderij die op verlies draait, niet kan worden gesloten. Een raffinaderij hoeft niet 75 jaar mee te gaan. Benadrukt werd, dat de aluinaarderaffinaderij in een slechte conditie is en niet meer gebruikt kan worden.

Waaldijk wees erop, dat vanaf 2009 Suralco geen winst maakte. Wat de Afobakadam betreft, is deze goed onderhouden, ook volgens de eisen van de verzekering. De dam zal in goede staat worden overgedragen aan de Staat Suriname.

Op vragen over 5 miljoen Amerikaanse dollar die de regering heeft uitgetrokken voor de onderhandelingscommissie, deelde Sardjoe mee dat nog geen 1 miljoen is gebruikt voor alle kosten die gemaakt zijn, tot het aantrekken van consultants, in vier jaar tijd. Er moeten nog rekeningen binnenkomen, maar het bedrag zal volgens Sardjoe de 1 miljoen niet passeren.


Sardjoe ontkrachtte, dat hij of zijn mega-onderneming Rudisa iets te maken zal hebben met werkzaamheden voor Alcoa of Suralco, nadat de Brokopondo Overeenkomst is beëindigd. Hij levert ook niks voor de multinational, want volgens de Amerikaanse wetgeving zou dat niet mogen, zo zei hij. 'Rudisa zit wel in de energiesector, maar het gaat niet om waterkracht. Er is dus geen conflict of interest. Ik doe nu geen werk voor Suralco en zal het ook niet doen in de toekomst.'

Sardjoe zei ook, aldus de Ware Tijd, dat de regering de Memorandum of Understanding (MoU) met de Alcoa die in 2014 zou zijn afgesproken en in 2015 door het parlement zou zijn afgewezen, nooit heeft verworpen. Ook niet toen in De Nationale Assemblee alle leden van zowel de oppositie als de coalitie het document niet goed genoeg hebben gevonden en de regering de opdracht hadden gegeven opnieuw te onderhandelen met de multinational en met een ander MoU naar het parlement te komen.

Volgens Sardjoe heeft het parlement niet ingestemd met de MoU, omdat er het 'gevoel' was dat er andere investeerders gevonden konden worden om mee verder te gaan in de bauxietsector. 'Bij nader inzien is echter gebleken dat er veel meer verlies zal worden geleden. Redden van de sector is niet haalbaar, omdat er geen bauxietreserves meer zijn in het oosten van Suriname', aldus Sardjoe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten