'Open persconferentie bespreekt zakken die de president eerst met DNA hoort te bespreken'
- 'Deze handeling van de presidentiële commissie is niet de juiste weg'
- Gemiste kans Actiecomité Alcoa om commissie publiekelijk te bestoken met kritische vragen....
De 'Presidentiële Onderhandelingscommissie ALCOA' houdt vanavond een 'open persconferentie' over de onderhandelingen rond de sluiting van de Suralco operaties. Voor deze 'open persconferentie' zijn ook belangstellenden uitgenodigd. Het Actiecomité Alcoa heeft besloten er niet naar toe te gaan.
De president benoemt in 2014 een commissie die voor 'hem', zo u wilt namens hem, met Alcoa gaat onderhandelen genaamd 'Sturingscommissie onderhandeling Staat Suriname en ALCOA'. De opdracht aan de commissie was om de bauxietsector voor Suriname te behouden. Dit nadat Alcoa de Aluinaarde-plant in 2014 abrupt had stilgelegd.
De presidentiële commissie dient de resultaten van de besprekingen met Alcoa te rapporteren aan de president. De president dient op zijn beurt deze resultaten te rapporteren aan DNA (De Nationale Assemblee). In dit specifieke geval kan de president alleen besluiten mag nemen nadat DNA de voorstellen goedkeurt en toestemming hiertoe verleent.
De huidige situatie waarmee we geconfronteerd worden, is dat de presidentiële commissie al dan niet met toestemming van de president, een 'open persconferentie' gaat houden waarin zaken besproken zullen worden die de president eerst met DNA hoort te bespreken.
Deze handeling van de presidentiële commissie is niet de juiste weg. Het informeren van het volk is een taak des regering cq de president van de republiek Suriname. De taak van de onderhandelingscommissie is om onderhandelingen te voeren, in deze met Alcoa/Suralco zoals vastgelegd in het presidentieel besluit van 3 juni 2014.
De hamvraag is welk doel beoogd wordt voor het houden van een 'open persconferentie' door de commissie, dit al dan niet met toestemming van de president.
Dat de presidentiële commissie en de regering, ondanks unanieme parlementaire verzet, tot grote verbazing van velen, toch heeft doorgewerkt met het afgewezen MoU (Memorandum of Understanding) uit 2015. Dat op basis van dat afgewezen MoU afspraken zijn gemaakt met Alcoa onder andere voor het ontmantelen van de aluinaarde-plant, is nog vers in ons geheugen. Het Actiecomité Alcoa heeft ook een petitie aangeboden aan DNA hieromtrent.
Eerder heeft de president, na zijn aankomst uit Cuba in een persconferentie (dd 3-9-18) gezegd: 'Er ligt een stevig contract daar op ons te wachten en de regering gaat de zaak tekenen. Uiteraard zal De Nationale Assemblee de ruimte gegeven worden om de zaken te lezen en mogelijkerwijs vragen te stellen.'
Toen wij, het volk van Suriname, dachten dat de constitutionele crisis op 27 augustus 2018, na het accepteren van de eis door DNA gesteld aan de vicepresident om met name de ontmantelingsactiviteiten van Alcoa bij de Paranam raffinaderij voorlopig te stoppen tot dat DNA de wet had gewijzigd, enigszins was opgelost, hadden wij het glad mis.
Het Actiecomité Alcoa roept allen op die nog geloof hebben in onze constitutie hieraan een halt toe te roepen. Wij kijken dan ook uit naar het moment dat de regering adequaat in DNA verantwoording aflegt en beschouwen dat moment, en dat moment alleen, als legitieme initiële informatieverschaffing naar de totale samenleving in deze kwestie.
Namens Actiecomité Alcoa
Asha Mungra
Xaviera Jessurun
Geen opmerkingen:
Een reactie posten