'Laat men er niet vanuit gaan, dat met deze actie goodwill of iets dergelijks kan worden gekocht'
'Natuurlijk zijn we blij dat de sloop van de aluinaarderaffinaderij voorlopig wordt aangehouden. Wij zouden dat kunnen zien als een succes van al die mensen en groepen die, ieder uit eigen overweging, zich tegen de ontmanteling hebben verzet, inclusief Assembleevoorzitster Jenny Simons. Toch vragen we ons af wat nou precies de reden is geweest voor dit besluit van de regering', zegt Jim Hok, voorzitter van de PALU, vandaag, zaterdag 1 september 2018, op Starnieuws.
Hok merkt op, dat wie er zonder meer vanuit gaat dat het gezond verstand en de liefde voor Suriname ineens de overhand heeft gekregen, die zou weleens ernstig bedrogen kunnen uitkomen.
'We hebben wel gekregen waarvoor is gestreden, namelijk de aanhouding van de sloop, maar de argumentatie is te goedkoop', meent de politicus.
In De Nationale Assemblee heeft de waarnemend president zich met hand en tand verzet tegen elk oponthoud van de ontmanteling van de raffinaderij, elk uitstel zou funest zijn voor het drinkwater. Dure buitenlandse consultants zouden dat in rapporten hebben vastgelegd en ook lokale instituten zouden advies daarover hebben gegeven. Daarnaast zou Suralco ‘hard ball’ hebben gespeeld. Suriname zou met de rug tegen de muur hebben gestaan bij de onderhandelingen.
'Dat nu in een paar simpele woorden wordt gezegd dat zo'n principieel ding ineens wel kan, dat geeft toch te denken. Nu blijkt namelijk, dat de ruimte om voor Suriname belangrijke zaken te onderhandelen eigenlijk toch groter is dan tot nog toe door de regering is voorgesteld', betoogt de PALU-leider.
Het zou verder erg naïef zijn, volgens de PALU, om te geloven dat de regering werkelijk plotseling ‘nota heeft genomen van de wens die in DNA is geuit om de ontmanteling van de Paranam raffinaderij aan te houden’.
'Dat staat zo in de brief van de waarnemend president aan DNA-voorzitster Geerlings-Simons. Die nadrukkelijke wens is namelijk niet zozeer bij de laatst gehouden vergadering, en is dus zeker niet onlangs tot uiting gekomen. Integendeel, bij de laatste vergadering van 27 augustus kreeg de regering juist meer steun vanuit de coalitie om de raffinaderij gewoon te slopen. De regering zal zo haar eigen redenen hebben waarom men uitgerekend nu met dit besluit komt', meent Hok.
'Maar, laat men er maar niet vanuit gaan dat met deze actie ‘goodwill’ of iets dergelijks kan worden gekocht. Daarvoor is deze actie too little and too late. Jammer voor die coalitieleden die zich juist tijdens de laatst gehouden vergadering zo hebben uitgesloofd om tegen beter weten in vooral het regerings- en Alcoa-standpunt te verdedigen, dat de sloop van de raffinaderij geen enkel uitstel kon verdragen. Deze mensen zijn nu lelijk voor schut gezet. We roepen dan ook iedereen op, ook deze DNA-leden, om vooral te letten op het nationale belang en niet te lopen achter een individueel- of een vermeend partijbelang. De regering heeft duidelijk een eigen agenda. Wij kijken nu uit naar de voorstellen die de regering tegen eind september zal indienen tot wijziging van de Brokopondo Overeenkomst', zegt Jim Hok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten