dinsdag 25 september 2018

IACHR wil door regering geïnformeerd worden over gang van zaken rond benoeming granman Albert Aboikoni

Zorgen bij IACHR over wijze waarop regering omgaat met rechten van inheemsen

 
De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights), werkarm van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), is ontevreden over de wijze waarop Suriname delen van het Saamaka-vonnis uitvoert. De Commissie is er bezorgd over, dat internationale normen niet worden nageleefd, met name over maatregelen die nodig zijn om het recht van tribale volken om effectief te worden geraadpleegd, te erkennen en te waarborgen in overeenstemming met hun tradities en gewoonten. Dat staat in een brief die de IACHR afgelopen week donderdag naar minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 25 september 2018.

De Commissie uit eveneens haar bezorgdheid over het uitblijven van wettelijke erkenning van de collectieve juridische capaciteit, met betrekking tot de gemeenschap waartoe Saamaka behoort.

De brief komt naar aanleiding van informatie die aan de IACHR is verstrekt over de gang van zaken omtrent de benoeming van Albert Aboikoni als grootopperhoofd der Saramaccaners.

Gesteld wordt dat de uitvoering van het Saamaka-vonnis vanaf 2007 nauwlettend wordt gevolgd en is geconstateerd dat de regering zich daarbij niet houdt aan de internationale standaarden. Lidstaten dienen te garanderen dat tribale en inheemse volkeren worden geraadpleegd over alle aangelegenheden die hen aangaan, schrijft de Commissie. Zij moeten er rekening mee houden, dat deze raadpleging gericht moet zijn op het bereiken van overeenstemming over de beleids- of wetgevende maatregelen, die gevolgen hebben voor de rechten van de volkeren.

De mensenrechtencommissie vraagt de regering om binnen vijftien dagen informatie te verschaffen over de procedure die is gevolgd om Aboikoni als granman te benoemen en over het wettelijk of administratieve kader waarin dat heeft plaatsgevonden. Verder wil de Commissie weten in hoeverre de gevolgde procedures in overeenstemming zijn met de gewoonten en tradities van de Saamaka-gemeenschap.

Voorts zou de Staat moeten aangeven met welke acties, beleidsmaatregelen en programma's het recht op voorafgaande raadpleging van het Saamaka-volk zal worden gewaarborgd, zoals uitgebreid is vervat in het Saamaka-vonnis.

De Commissie vraagt ook informatie over het onderzoek naar de bedreiging van sommige van de kandidaat-granmans, inclusief informatie en onderzoeksmethoden die zouden kunnen worden toegepast door de politie. De regering is verder gevraagd naar de huidige stand van zaken in uitvoering van de uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in de Saamaka-zaak. De mensenrechtencommissie waarschuwt de regering vooral over de juridische onzekerheid die ontstaat, wanneer er geen normatief kader wordt ontwikkeld dat invulling geeft aan het recht om geïnformeerd en betrokken te worden bij besluitvorming. Dit leidt volgens het OAS-orgaan tot verergering van geschillen waardoor een gebrekkige basis ontstaat om vertrouwen te winnen. 'Dit resulteert in bedreigingen en agressie jegens verschillende leden van de gemeenschap, met specifieke gevolgen voor stamhoofden.'

De IACHR erkent de inspanningen van de Surinaamse staat om de positie te vullen ondanks de constante geschillen en conflicten tussen de verschillende kandidaten voor de functie sinds 2014. 'Desalniettemin herinnert de Commissie de staten aan de verplichting om inheemse volken te raadplegen en te betrekken bij besluitvorming over zaken die hen mogelijk beïnvloeden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten