zaterdag 15 september 2018

Hydroloog Sieuwnath Naipal: 'Zonder onze mangrove heb je een catastrofe'

'Mangrove werkt net als de lever, het zuivert de natuur'

'Het zorgt ervoor dat aangespoeld plastic blijft hangen, zodat het opgeruimd kan worden'


Professor Sieuwnath Naipal zal vandaag, zaterdag 15 september 2018, ook één van de deelnemers zijn aan de schoonmaakactie Clean-up the World. Samen met een team vrijwilligers zal hij een gedeelte van de Weg naar Zee voor zijn rekening nemen. Naipal zegt, dat met dit initiatief het voorbeeld wordt gegeven aan de mensen die nog moeten werken aan het besef om de natuur schoon te houden. 

'De zee kan niet alles wat wij erin gooien absorberen', zegt hij. De hydroloog geeft de boodschap mee om niet te vervuilen. 'Vervuiling is de grootste bron van vernietiging van onze resources.' Hij werkt met mensen van de lokale omgeving.

De overheid steunt de hydroloog moreel, maar nog niet financieel. Met middelen van donoren realiseert Naipal zijn doelen. Het huidig team van Naipal is meer gericht op het aanleggen van mangrove. 2/500 Mangroveplanten zijn tot nog toe geplant. Het team zorgt voor het onderhoud van de mangroves. Verder wordt gezorgd voor het onderhouden van de sendiment tropical unit (STU), zodat deze blijft functioneren. Speciaal om dit doel te bereiken, zijn er houten doorlatende dammen gebouwd. Deze dammen breken de golven af en behouden de aanspoelende modder. Het is hierbij ook belangrijk dat de golven worden afgebroken, zodat de mangroveplantjes niet worden vernietigd.


Naipal verwijst naar de orkanen die nu huishouden aan de Amerikaanse zuidoost kust. Deze orkanen veroorzaken golven.

'Wij voelen ze niet maar onze kust ervaart wel de invloed van deze ontwikkeling, omdat ze voor de kust passeren. Zonder onze mangrove heb je een catastrofe. Vandaar dat we bezig zijn met de rehabilitatie van de mangrove. Bij een dijk zou dat inbreuk maken op het ecosysteem, mensen kunnen nu dankzij de houten doorlatende dammen krabben vangen, terwijl anderen bezig zijn met de winning van honing. De houten doorlatende dammen bestaan uit walabapalen en daarin zitten bamboes, die ervoor zorgen dat de golven niet terugkaatsen, maar erdoorheen suizen en door het afbreken van de kracht de modder en slib niet meeneemt richting de zee. Door deze ontwikkeling stapelt het bezinksel zich op, waardoor de zeebodem stijgt tot een hoogte waarbij de mangrove geplant kan worden. Dit is het ‘building with nature’ concept, vrij vertaald, werken met de natuur.'

De resultaten zijn tot nu toe succesvol. 'Mangrove werkt net als de lever, het zuivert de natuur. Het zorgt ervoor dat aangespoeld plastic blijft hangen, zodat het opgeruimd kan worden. Met afval moeten we met respect omgaan', zegt Naipal, 'omdat het ziektes kan veroorzaken.'

De regering weet wat daar gebeurt. Waarom het niet is opgenomen in hun beleid kan komen, omdat men nog niet overtuigd is van de ontwikkelingen. Naipal wijst er echter wel op, dat hoe langer gewacht wordt om de zaken grootscheeps en massaal aan te pakken, de kans op rampen alleen maar toeneemt. 'In de afgelopen drie jaren hebben we bewezen dat het kan', aldus Naipal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten