dinsdag 4 september 2018

Guerrillagroep ELN, Colombia, laat negen gijzelaars vrij zonder gebruikelijke beveiligingsprotocollen

ELN bereikt geen akkoord met regering over vrijlating gijzelaars


Colombia's laatste guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) zei maandag 3 september 2018, dat het leger weigert om de vrijlating van twee civiele gijzelaars en zeven gevangen leden van de veiligheidstroepen te vergemakkelijken. In plaats daarvan zei de groep in een persverklaring, dat het de negen burgers, politieagenten en soldaten zal vrijlaten zonder de gebruikelijke beveiligingsprotocollen en neutrale partijen.

De ELN beloofde de mannen bijna onmiddellijk vrij te laten nadat ze een maand geleden gevangen waren genomen, maar is er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen met het leger dat een snelle vrijlating en veilige vrijlating mogelijk zou maken.

'We zijn tot de conclusie gekomen dat de de overheid op korte termijn zal geen overeenkomst over de (beveiligings) protocollen voor de release vergemakkelijken', zei de guerrillagroep in de verklaring die op Twitter werd gepubliceerd.


Het ELN zei, dat het de autoriteiten verantwoordelijk zou stellen als er iets met de gijzelaars en gevangenen gebeurt terwijl de guerrilla's ze van hun junglehutten naar de beschaving brengen. Volgens de guerrilla's 'zullen we er alles aan doen om te voorkomen dat' iets slechts gebeurt.

President Ivan Duque zei vorige week, dat hij alleen zou overwegen om vredesbesprekingen met het ELN te hervatten als de guerrillagroep de ontvoerde burgers vrijlaat en leden van de veiligheidstroepen.

Volgens het ELN zijn de autoriteiten echter niet akkoord gegaan met de aanwezigheid van de katholieke kerk en vertegenwoordigers van garantielanden bij de vredesbesprekingen die sinds 7 augustus werden opgeschort toen Duque het presidentschap overnam van de voormalige president Juan Manuel Santos.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten