vrijdag 10 augustus 2018

Verhit debat in Brazilië over huiselijk geweld tegen vrouwen na beelden van mishandeling en dodelijke val vrouw

Beelden bewakingscamera's leggen vast hoe man zijn vrouw slaat en -schopt


Luís Felipe Manvailer beweert, dat zijn vrouw Tatiane Spitzner van balkon is gesprongen


Schokkende beelden van bewakingscamera's, waarop te zien is hoe een Braziliaanse man zijn vrouw neerslaat in de Zuid-Braziliaanse stad Guarapuava, enkele minuten voordat ze van balkon op de vijfde verdieping valt, zijn viraal gegaan, wat leidde tot een verhit landelijk debat over huiselijk geweld tegen vrouwen.

Te zien is op de beelden van 22 juli, dat  Luís Felipe Manvailer zijn vrouw, Tatiane Spitzner, op de parkeerplaats van hun appartementencomplex slaat en schopt en vervolgens achtervolgt naar een lift.


Daar blijft hij haar aanvallen tegen een muur voordat ze naar hun appartement op de vijfde verdieping gaan.

Nog geen 20 minuten later neemt hij de lift weer naar beneden - om haar bloederige, levenloze lichaam te halen, dat naar beneden was gevallen, op de stoep.
Manvailer kan dan gezien worden als hij het dode lichaam van zijn vrouw terug naar hun appartement sleept. Hij keert kort daarna terug naar de lift om het bloed op te ruimen. Spitzner probeert meerdere keren te vluchten tijdens de verontrustende beproeving.


Het leidde ook tot een nationaal debat over huiselijk geweld in Brazilië, waar bijna een derde van de vrouwen zegt dat ze geweld hebben geleden. Volgens een landelijk onderzoek in 2017 waren meer dan de helft van de aanvallers huidige of voormalige partners.

'De video weerspiegelt gewoon de niveaus van geweld die we hebben gedocumenteerd', zei Maria Laura Canineu, de Braziliaanse directrice van Human Rights Watch. 'Wat Brazilië moet leren, is dat de meeste van deze gevallen te voorkomen zijn. Het komt zelden voor dat een moord het eerste geval van geweld is.'



Luís Felipe Manvailer werd snel gearresteerd en wordt ondervraagd over de moord op zijn vrouw, voor vijf jaar. Manvailer ontkent de beschuldigingen en hij vertelde de politie dat zijn vrouw van het balkon was gesprongen.

Een van de meest schokkende aspecten van de video's is wat kijkers niet kunnen zien: de 15 minuten waarin de vechtpartij en mishandeling worden verondersteld zich te hebben voortgezet en de buren naar verluidt wanhopige schreeuwen om hulp hebben gehoord.

Spitzner en Manvailer trouwden in 2013. De autoriteiten zeggen, dat ze geen klachten hadden gevonden tegen Manvailer vóórdat zijn vrouw werd gedood. Maar, in een veel bekeken televisieprogramma zei een vriendin van mevrouw Spitzner, dat ze regelmatig blauwe plekken op haar armen had en ze stuurde een WhatsApp-bericht met de waarschuwing, dat haar man haar 'dood haatte'.



Op Instagram creëerde Spitzners zus, Luana Spitzner, een pagina genaamd TodosPorTatiane, die wordt gevolgd door ruim 112.000 mensen.

A post shared by Todos por Tatiane Spitzner (@todosportatiane) on


Terwijl de beelden zich verspreidden, gingen geërgerde Brazilianen naar Twitter en drongen er bij mensen op aan om in te grijpen om huiselijk geweld te stoppen, berichten te plaatsen met #metaAcolher.

(Suriname Mirror/Newsweek/Catraca Livre/The Independent/Bem Parana)/Twitter/YouTube/ Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten