(Bron foto: iStock) |
'De enige manier om eten voor mijn kinderen op tafel te zetten, is door naar Colombia te reizen en mijn lichaam te verkopen'
Venezolaanse vrouwen in Colombia worden gedwongen tot prostitutie om te overleven, omdat de burgers van het land blijven vluchten voor politieke repressie en economische crisis thuis. Een Sky News-onderzoek naar de sekshandel in de Colombiaanse stad Cúcuta vond een onevenredig aantal Venezolaanse vrouwen die in de clubs en op straathoeken van de grensstad werken.
In één bordeel van 60 vrouwen kwamen er 58 uit Venezuela en slechts twee uit Colombia. Een vrouw, een moeder van twee die ballerina en zakenvrouw was in haar thuisland, vertelde Sky News: 'Ik zou dit opgeven als er een andere optie was. Dit is een schandelijke baan, maar welke optie heb ik? Ik moet geld verdienen om voor mijn kinderen te zorgen en hen te voeden. Er is niets in Venezuela. De enige manier om eten voor mijn kinderen op tafel te zetten, is door naar Colombia te reizen en mijn lichaam te verkopen.'
Een andere vrouw, de moeder van een 1-jarige, zei dat ze kapper was voordat de crisis haar dwong te vluchten over de grens op zoek naar nieuwe kansen. 'Als het ooit nog beter gaat in Venezuela, zou ik graag mijn eigen bedrijf opzetten. Alles zou beter zijn. Ik doe dit , omdat ik dit moet doen. Ik doe geen drugs, ik drink niet. Ik doe dit gewoon. Als ik iets beters zou kunnen doen, zou ik het doen ... en dat zou ik meteen stoppen.'
Hun illegale status in Colombia maakt het nog moeilijker voor vrouwen om een veilige baan te vinden. Als zodanig worden ze in de risicovolle en onstabiele sekshandel geduwd.
Veel andere Venezolanen hebben de weg naar de stad Cúcuta gevonden in de hoop een baan te vinden. Het Sky News-onderzoek ontdekte ook smokkelaars die over de grens opereren en goederen naar Colombia smokkelen, waar het met een veel hogere waarde kan worden verkocht, gezien de neerstortende Venezolaanse munteenheid.
Ten minste 2.3 miljoen mensen zijn het land al ontvlucht, met zeker zo'n 5.000 mensen die elke dag de grens oversteken. De meesten hebben hun weg naar Colombia of Brazilië gevonden, terwijl anderen naar Ecuador, Peru en de Verenigde Staten reizen op zoek naar een beter leven.
De toestroom van vluchtelingen veroorzaakt spanningen met naburige landen. In Brazilië zijn soldaten ingezet om vluchtelingenkampen te beschermen nadat eerder deze week een brand was aangericht door boze bewoners. Colombia stuurde extra veiligheidstroepen naar zijn grenzen om te helpen omgaan met de stroom van nieuwkomers.
Ondertussen wordt de situatie in Venezuela erger. President Nicolás Maduro introduceeerde maandag een nieuwe munteenheid ter vervanging van de hypergeflipte bolivar. Bij het lanceren van de 'soevereine bolivar' verwijderde de regering vijf nullen af van de waarde van de oude bankbiljetten, waardoor de inflatie met 90 procent daalde.
De regering zeim dat de nieuwe valuta is gekoppeld aan een nieuwe cryptocurrency genaamd de petro, maar Amerikanen zijn al verbannen van het kopen ervan, en experts zijn diep sceptisch over de waarde ervan.
Ooit was het een van de rijkste landen van Zuid-Amerika, maar de economie van Venezuela is verlamd door dalende olieprijzen en een rigide financieel beleid. De overheid is niet in staat geweest om vitale voedingsmiddelen, medische benodigdheden en brandstof te importeren, terwijl burgers worstelen met een bijna waardeloze valuta. Maduro gaf de schuld aan een door de VS gesteunde 'economische oorlog' voor de crisis, terwijl het Internationaal Monetair Fonds de situatie 'een diepe economische en sociale crisis' noemde.
(Suriname Mirror/NewsWeek/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten