PV 2020 (voorheen onder de Politieke Vleugel van de FAL, PVF) onder leiding van politicus Soedeshchand Jairam heeft vrijdag in de vergaderzaal van hotel Concord in Nieuw-Nickerie een vergadering gehouden met haar kernen en landbouwers. Hierbij was ook aanwezig de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi met een delegatie. De verslechterende sociaaleconomische situatie was het thema van de bijeenkomst, aldus Starnieuws vandaag, maandag 6 augustus 2018.
Jairam heeft het belang van de landbouwsector voor de nationale economie benadrukt. Hij legde het verband tussen de achteruitgang van de sector en verslechtering van de economie, vooral van Nickerie.
De voorzitter van de VHP heeft in zijn betoog de huidige macro-economische situatie doorgelicht en oplossingsmodellen gepresenteerd. Vooral de zorgwekkende situatie over de hoge schulden en de corruptie, heeft hij uitvoerig aan de orde gesteld. Toename van schulden leidt tot stijging van de jaarlijkse aflossingen waardoor er minder middelen beschikbaar zijn voor onder andere de gezondheidszorg, onderwijs, onderhoud infrastructuur, en de landbouwontwikkeling. 'Uiteindelijk moet het volk van Suriname via allerlei belastingen de dure schulden aflossen, waardoor de koopkracht verder wordt verzwakt', voerde Santokhi aan.
Bestuurslid van PV 2020 Bhartie Tjikoerie is ook ingegaan op de zorgwekkende situatie in de gezondheidszorg, het onderwijs en de toename van de criminaliteit. Bestrijding van criminaliteit is nu ook een probleem waardoor de veiligheid nog meer in gevaar is gekomen. Zij heeft de voorzitter van de VHP gevraagd om via het parlement verduidelijking te vragen over de taakstelling en rol van Stichting Machinale Landbouw, ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) en Overliggend Waterschap Multi-
De bijdrage van de rijstsector is voor de nationale economie heel belangrijk, vanwege inkomsten voor de Staat, deviezeninkomsten en -besparing, werkgelegenheid, lokale voedselvoorziening, ontwikkeling van de veeteeltsector en de verwerkingsindustrie. Ook beschikt het land over voldoende potentie, zoals grond, water, kennis,om de sector verder te ontwikkelen. Echter blijkt dat de problemen met de dag alleen maar groter wordt, vindt de PV 2020.
Op basis van een veldoriëntatie blijkt, dat dit seizoen minder padie is ingezaaid, vanwege onder andere een gebrekkig waterbeheer, lage padieprijzen en late uitbetaling door opkopers. Optimaal onderhoud van het gewas is nu ook niet gegarandeerd vanwege aan de ene kant de financiële problemen en aan de andere kant de enorme stijging van de prijzen van onder andere ureum. De problemen worden steeds erger vanwege gebrekkige organisatie van de sector, infrastructuur, voorlichting en onderzoek, zaaizaadproductie, incentives en instituten. De situatie is nu alarmerend volgens de organisatie. Ondanks het grote belang en de potentie worden er volgens de PV 2020 helemaal geen middelen vrijgemaakt om urgente problemen aan te pakken.
'Af en toe hoort men dat er hulp of lening van buiten beschikbaar is, maar de aanpak en uitvoering blijft uit. Een institutioneel raamwerk om de problemen aan te pakken, ontbreekt. Op basis van de geïdentificeerde problemen is juist een integrale en gecoördineerde aanpak noodzakelijk. Economische ontwikkeling komt op gang door het vermogen van instituten om complementaire investeringen te coördineren. Een meer sporen beleid is daarom noodzakelijk, om uiteindelijk de sector zowel intern als extern te versterken. In dit kader is de ordening van de sector via het productschap-model noodzakelijk', stelde Jairam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten