'In alles loopt de regering slaafs achter de Alcoa aan'
'Suriname moet ‘de facto’ de Afobaka krachtcentrale overnemen, aangezien Suralco eveneens ‘de facto’ de Brokopondo Overeenkomst (BO) reeds in 2015 heeft beëindigd. In de BO is dat in elk geval zo geregeld, dat bij beëindiging van de BO, de Afobaka krachtcentrale van Suriname is. Waarom moet Suriname dan nog wachten tot eind 2019 met de overname en intussen honderden miljoenen aan Suralco betalen? Daarna zullen we de zaken ‘de jure’ afwikkelen.
Regering advocaat van Suralco
Bij de presentatie van de vicepresident, namens de president, dinsdag in DNA (De Nationale Assemblee), leek het alsof er een advocaat van ALCOA aan het woord was. Bij de PALU vragen wij ons af waarom de regering het zo nadrukkelijk voor Suralco moet opnemen. Suralco heeft toch een eigen onderhandelingsteam? Waarom moet het Surinaamse team ook nog opkomen voor de belangen van Suralco? Wie komt bij de onderhandelingen dan op voor het Surinaamse belang? Kunnen wij op basis van wat we tot nog toe hebben gezien nog vertrouwen hebben in de manier waarop de onderhandelingen door de regering hebben plaatsgevonden?
Ontmanteling om vervuiling?
In ALLES loopt de regering slaafs achter de ALCOA aan. Zo zou de vervuiling onder de Paranam plant ineens een punt hebben bereikt, dat met ongekende spoed de plant moet worden gesloopt, want het dreigt onze drinkwatervoorraden nu plotseling aan te tasten. De plant staat er al tientallen jaren. De bedreiging van ons drinkwater is er dus al net zo lang. Maar, nu gaat het ineens het drinkwater aantasten.
Bovendien, om na te gaan hoever het is met de aantasting hoeft de plant niet eerst te worden afgebroken. Die tests kunnen nu al plaatsvinden. En als ALCOA er al eerder van op de hoogte zou zijn dat de aantasting van het water een feit is, dan moet ALCOA daarop worden aangesproken, ook en misschien vooral internationaal.
Maar, deze nadrukkelijk slaafse houding van de regering hoeven we van die zijde geen enkele actie te verwachten. Dus laten we hopen dat zulks nog niet zover is. Alles wijst erop, dat de plant om andere redenen moet worden gesloopt en dat dit argument is bedacht om de gemeenschap, inclusief DNA te misleiden.
Nationaal belang
Het ziet er naar uit dat de regering zich buiten spel heeft laten zetten door de blufpoker van ALCOA. De meerderheid van de regering in DNA heeft hiermee een zware last op de schouders gekregen, omdat men zal moeten kiezen tussen loyaliteit aan de regering en dus partijloyaliteit en het nationaal belang. Tot nog toe lijkt men daar nogal laconiek mee om te gaan, er wordt gelachen en gegrapt terwijl er voor ons land zeer ernstige zaken op de agenda staan.
Met de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst, komt er een einde aan de grootste industriële operatie, met de grootste spin-off effecten, in de geschiedenis van Suriname. Van de negatieve effecten gaan we nog tientallen jaren last hebben als dit niet correct word afgehandeld. DNA-leden, let dus op onze gezamenlijke zaak.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten