dinsdag 28 augustus 2018

Minister Roline Samsoedien wil de export van rondhout ontmoedigen

(Bron foto: Kuldipsingh)
Samsoedien wil exportwaarde van het rondhout gefaseerd verhogen


Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer wil de export van rondhout ontmoedigen. De bewindsvrouwe heeft een voorstel ingediend om de exportwaarde van het rondhout gefaseerd te verhogen. 'Wij hebben daarover met de sector gesproken en we gaan dat langzaam verhogen, zodat de export wordt ontmoedigd', zei de minister zaterdag in het Burger Informatie Centrum in Nieuw Nickerie, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 28 augustus 2018.

Ze vertelt, dat ze samen met Jerry A-Kum bezig is te inventariseren en kijken hoe de bosbouwsector te reguleren. A-kum is begin juni benoemd als directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. 'We kennen allemaal het verleden van deze organisatie. We weten ook dat onderzoek uitgewezen heeft dat in het verleden er heel veel fout is gegaan. We hebben een aantal zaken reeds op papier.'

Het ministerie voert ook gesprekken met buitenlandse instanties, die hier de werkers in de sector moeten komen bijscholen om het hout op een duurzame wijze te verwerken, 'omdat er nu bij het verwerken van gezaagd hout ten behoeve van de export te veel verloren gaat. Als de mensen een boom vellen, wordt slecht 38 procent van het hout gebruikt en de rest gewoon ergens in het bos gelaten. Dat brengt heel veel verlies met zich mee.'

De verwerkingsbedrijven in Suriname hebben ook niet de capaciteit om het hout te verwerken tot exportproduct. Ze benadrukt echter, dat de overheid moeilijk kan stoppen met de export van hout, vanwege de economische gevolgen die daarmee gepaard zouden gaan. Het ministerie verwacht dit jaar nog buitenlandse partners die de mensen in de sector kunnen bijscholen. De sector staat open voor die ontwikkelingen.

De minister wil in goed overleg met de sector en met de actoren volgend jaar beter beleid maken om met het hout dat geoogst wordt zoveel mogelijk producten te vervaardigen ten behoeve van de export.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten