maandag 13 augustus 2018

'Mensenrechten worden op Curaçao geschonden door de uitstoot van Isla-raffinaderij'

'Koninkrijk kan verantwoordelijk worden gesteld door Europees Hof voor de Rechten van de Mens'

'Curaçaose regering wil niet of kan niet ingrijpen ten aanzien van de vervuiling die de raffinaderij veroorzaakt'


De mensenrechten worden op Curaçao geschonden door de uitstoot van de Isla-raffinaderij en het Koninkrijk kan hier wel degelijk verantwoordelijk voor worden gesteld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Die conclusie trekt Jojanneke Snijders in een onderzoek dat zij uitvoerde voor de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, alduus vandaag, maandag 13 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

Snijders onderzocht deze verantwoordelijkheid in het licht van artikel 43 van het Statuut waarin staat dat elk van de landen in het Koninkrijk zorg draagt voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur, maar dat het Koninkrijk een waarborgfunctie heeft.


De onderzoekster constateert, dat de Curaçaose regering niet wil of niet kan ingrijpen ten aanzien van de vervuiling die de raffinaderij veroorzaakt, waarbij vastgesteld is dat achttien mensen vroegtijdig en direct als gevolg van deze vervuiling overlijden. Zij vindt dat Nederland daarom een meer proactieve houding moet aannemen. Het gaat hier immers om het schenden van de mensenrechten.

Snijders acht het goed mogelijk, dat het EHRM een vonnis uitspreekt over zaken die in het Caribisch deel van het Koninkrijk plaatsvinden. Zij verwijst naar de zaak Murray versus Nederland waarbij dit Hof geoordeeld heeft dat Aruba en Curaçao artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) niet hebben nageleefd en het hele Koninkrijk hiervoor verantwoordelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten