vrijdag 3 augustus 2018

Gajadien (VHP) ziet rij- en voertuigenbelasting als een dubbele heffing

'Regering kan bij wet van de Wegenautoriteit een inhouding plegen voor infrastructuur'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) kan zich niet vinden in de wederinvoering van rij- en voertuigenbelasting. Hij ziet dit als een dubbele heffing, omdat de regering bij wet van de Wegenautoriteit reeds een inhouding kan plegen voor infrastructuur. Bij staatsbesluit van 2006 is dit bedrag gesteld op 6 cent per liter brandstof. 

Gajadien hekelt het feit - aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 3 augustus 2018 - dat de regering niet kan aangeven of deze heffing genoeg is of niet en waarom/ De cijfers zijn niet gepresenteerd tijdens de openbare commissievergadering in de Assemblee van woensdag.

De politicus merkt op, dat met de introductie van de governmenttake, rij- en voertuigenbelasting afgeschaft was. Deze regering heeft de governmenttake juist verhoogd in 2010 en wenst nu ook de rij- en voertuigenbelasting door te voeren.

'Heffing op brandstof is rechtvaardiger dan die op basis van gewicht van een voertuig, omdat via brandstof het gekoppeld wordt aan het verbruik en mate van gebruik van de wegen', aldus Gajadien. Volgens hem is er geen rek meer in de samenleving om deze heffing additioneel te gaan betalen.

De regering wil de rij- en voertuigenbelasting die in 2000 is afgeschaft per januari 2019 weer invoeren.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën moet nog vragen beantwoorden van de commissie die de wet voorbereid voor openbare behandeling. De regering hoopt ruim Srd 100 miljoen te incasseren met deze belasting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten