'De wet maakt het makkelijker voor de overheid om geld te investeren in natuurparken, omdat daar geld mee verdiend zal worden'
De ontwerpwet Duurzaam Natuurbeheer is gisteren, vrijdag 10 augustus 2018, overhandigd aan de voorzitster van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, zo meldt Starnieuws.
Suriname heeft 2.1 miljoen hectare beschermde gebied. Met de nieuwe wet kan het land efficiënter economische activiteiten ontplooien met het beschermen van de natuur. Dat kan door nieuwe vormen van natuurbescherming mogelijk te maken en te voldoen aan internationale verdragen en geldende principes.
Er is ruim 18 maanden gewerkt aan het vernieuwen van de wetgeving voor de natuurparken in Suriname. Het resultaat is verwerkt in het Project Onze Natuur op 1.
Ruim 80 zogenaamd betrokkenen hebben hun bijdrage geleverd aan het project. Vertegenwoordigers van diverse organisaties, ministeries, het parlement, gemeenschappen, wetenschappelijke instituten, non-gouvernementele organisaties, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en de Vereniging van Economisten, hebben allen geholpen met wat er in de wet zou moeten staan.
Het einddocument heeft als doel om door gezamenlijke inspanning Suriname zijn voorhoederol qua visie over natuurbeheer terug te geven. 'Een positie die past bij Suriname als het bosrijkste land ter wereld', stelt de commissie Project Onze Natuurbeheer op 1, in een persbericht.
'Indien natuurparken slim worden ingezet, kunnen deze de Staat financieel meer opleveren dan wat nu aan beheer en bescherming wordt uitgegeven. De wet maakt het makkelijker voor de overheid om geld te investeren in natuurparken, omdat daar geld mee verdiend zal worden. Dat komt tot uiting in de nieuwe natuurbeschermingswetgeving waar de afgelopen achttien maanden aan is gewerkt', stelt John Goedschalk, directeur van Conservation International (CI) Suriname, aldus de Ware Tijd.
De ontwerp Milieuraamwet ligt ook al bij het parlement.
Voorzitster Geerlings-Simons heeft gezegd dat er zal worden nagegaan hoe deze natuurbeheer wet past in het totaalplaatje. Ze hoopt de wet dit jaar te behandelen, anders begin 2019.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten