zaterdag 28 juli 2018

'Wat is REDD+ eigenlijk? En waarom willen wij het niet?'

'Wij willen niet dat ons bos als economische waarden wordt gezien, ons bos is niet te koop'

'Wij zijn van mening, dat ze de CO2-uitstoot moeten aanpakken, begin bij de vervuiler!'


We merken dat mensen eindelijk wakker aan het worden zijn dus even wat achtergrondinformatie en tevens waarom wij er tegen zijn. Het is een flink verhaal geworden, maar de moeite waard als u het goed meent met ons land en met name de indianen en marrons. 

Het REDD+ programma gaat niet alleen om het tegengaan van ontbossing en bosdegradatie, maar ook de bescherming van bossen en duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen. Onze bossen dienen als opslagplaatsen van CO2 van de hele wereld. In de ontwikkelde landen wordt door de industrie, maar ook door vele auto's en vliegtuigen, veel te veel CO2 aangemaakt. Onze bossen nemen het op en produceren vervolgens zuurstof, zodat we door kunnen blijven ademen.

Binnen het REDD+ programma kunnen landen die duurzaam met hun bossen zijn omgegaan geld ontvangen, als een soort compensatie voor het niet kappen en verhandelen van hout. Het principe daarvoor is in grote lijnen als volgt: bosrijke ontwikkelingslanden die investeren in bosbehoud en duurzaam bosbeheer, krijgen daarvoor een vergoeding van rijke lande en/of organisaties in de wereld. Zij betalen op die manier mee voor de bijdrage die de tropische bossen leveren aan het reguleren van het klimaat op aarde.



Tot nu toe klinkt het allemaal helemaal goed, maar waarom zijn wij dan zo tegen. Er zijn verschillende redenen voor:

1. Het is een internationaal programma dat in nog geen enkel land succesvol is gebleken, vanuit de inheemsen/indianen gezien.

2. Het geld dat eventueel beschikbaar komt gaat naar het land, met andere woorden de regering. Zij gaan beslissen wat ze met het geld gaan doen. Uit ervaring in bijvoorbeeld Guyana blijkt, dat er nauwelijks iets van dat geld terecht komt bij de mensen die daadwerkelijk al eeuwen aan duurzaam bosbeheer doen, de indianen.

3. Wij willen niet dat ons bos als economische waarden wordt gezien. Ons bos is niet te koop.

4. De hele gedachte achter REDD is fout. Als ontwikkeld land mag je gewoon doorgaan met CO2 de wereld in blazen en dus de wereld vervuilen, en als een soort boete betaal je een beetje geld aan bijvoorbeeld Suriname. Wij zijn van mening, dat ze de CO2 uitstoot moeten aanpakken. Begin bij de vervuiler!



5. Ervaring uit Colombia en Indonesië geven aan, dat REDD uiteindelijk met regels gaat komen, dat indianen niet meer voor privégebruik hout mogen kappen, dus ook niet hout voor vuur om te koken (is in Colombia een groot probleem nu) en de jachtgebieden worden beperkt.

6. Sinds REDD actief is in Suriname, meer dan 5 jaar inmiddels, is er al bijna 4 miljoen Amerikaanse dollar uitgeven alleen aan meetings, bedrijfsautos, kantoorpanden huren, dure consultants en ga zo maar door. Er zijn vele documenten geschreven met de meest mooie verhalen. Maar, concreet is er nog bijzonder weinig gerealiseerd, behalve misschien het toverwoord tegenwoordig 'capaciteits versterking', wat dat ook mag inhouden.



7. In een van de REDD-rapporten staat dat onze bossen relatief weinig CO2 opslaan. Dat is al een raar verhaal voor ons. Maar, stel dat het zo is, waar maakt REDD zich dan zo druk over? Verder staat erin dat er onvoldoende geld uit het REDD-programma zal komen om Suriname te kunnen ondersteunen, er zullen dus altijd economische activiteiten noodzakelijk zijn in het bos. Is dat niet je eigen programma tegen spreken?

8. Men is nu begonnen met het informeren van de dorpen. Maar, daar wordt een heel ander verhaal verteld. Dat we onze bossen moeten behouden. Ja wie wil dat nu niet, zoals wij zeggen, de bossen zijn onze supermarkt. Dus zonder bos geen eten.



Maar, het echte verhaal wordt niet verteld, waarschijnlijk omdat ze denken dat we te dom zijn. Maar, als je halve waarheden vertelt, heb je altijd wat te verbergen. Dus het vertrouwen is er dus niet.

Een lang verhaal, dat realiseren wij ons, maar we moeten u het goed uitleggen. Internet staat vol (wel meestal in het Engels) over de problemen met REDD. Leest u het gerust en hopelijk komt u tot dezelfde conclusie.

NO REDD+. Samen sterker!

Kruyara Orakel 
Facebook 
27 juli 2018

Ter informatie:
* https://no-redd.com/
* https://wrm.org.uy/articles-from-the-wrm-bulletin/no-to-redd-in-el-salvador/
* http://www.ienearth.org/category/we-support/no-redd/
* http://www.alimenterre.org/en/breve/no-redd-launched-in-africa-network

Geen opmerkingen:

Een reactie posten