vrijdag 6 juli 2018

Voormalige campagnecoördinatrice van oud-presidentskandidaat Petro in Colombia vermoord

Ana Maria Cortes (46) vermoord in cafetaria in Cáceres, in de regio Bajo Cauca, Antioquia


Dagen nadat de voormalige presidentskandidaat Gustavo Petro systematische doodsbedreigingen veroordeelde tegen zijn voormalige campagnecoördinatoren, is een van hen vermoord. De moord op de presidentiële campagnecoördinatrice van Petro in Caceres, Antioquia, was dinsdag 3 juli 2018 de laatste van wat een uitroeiingscampagne lijkt te zijn die sociale leiders van het land terroriseert. 

Dagen voor haar dood vertelde Ana Maria Cortes naar verluidt vrienden dat 'men niet weet of de paramilitairen je zullen doden of dat er iemand zal sterven in de lawine van Hidroituango', de slecht gebouwde waterkrachtcentralr van Medellin die het risico loopt te breken.


Cortes is de tweede Petro-campagnecoördinator die haar leven verloor na een actieve promotie van de loopbaan van de linkse kandidaat voor het presidentschap; op de dag van de eerste verkiezingsronde vermoordden onbekende huurmoordenaars Gabriel Muñoz in de zuidelijke provincie Huila.

Ana Maria Cortes laat twee kinderen achter, van wie één minderjarige. Haar moeder is in het ziekenhuis opgenomen vanwege de gevolgen van het verlies van haar geliefde dochter.


Colombia's Ombudsman Carlos Alfonso Negret zei woensdag, dat tussen 1 januari 2016 en 30 juni 2018 311 sociale leiders zijn vermoord.

In het gebied rond Caceres, waar de lokale bevolking het energiebedrijf EPM van Medellin heeft geconfronteerd met de nabijgelegen waterkrachtcentrale, zijn dit jaar alleen al vier sociale leiders vermoord.



De Verenigde Naties, die het gebrekkige vredesproces van Colombia in de gaten houdt, zei al in maart dat het 'uiterst bezorgd' was over de massamoorden die na de demobilisatie van FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) een machtsvacuüm veroorzaakten in een groot deel van Colombia's platteland. Sindsdien hebben de autoriteiten echter geen duidelijke actie ondernomen die de uitroeiing van de leiders effectief zou inperken.

Petro kondigde massale protesten aan op 7 augustus, de dag dat president-elect Ivan Duque wordt ingewijd. De aankomende leider van Colombia, die wordt gesteund door conservatieven en extreem-rechts, heeft de massale slachting van activisten grotendeels genegeerd.

Op woensdag, nadat een van zijn eigen aanhangers was vermoord, uitte Duque zijn geluk over verbeteringen in de gezondheidstoestand van zijn politieke beschermheer, voormalig president Alvaro Uribe, die tijdens het paardrijden een rib had gebroken.




(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Espectador/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten