vrijdag 6 juli 2018

Rechtbank in Ecuador doet historische uitspraak ten gunste van huwelijksgelijkheid

Huwelijken van hetzelfde geslacht kunnen nu worden gesloten

(Bron foto's: Red LGBTI Azuay)


Een rechtbank in Ecuador heeft een historische uitspraak gedaan ten gunste van huwelijksgelijkheid. Rechters Iliana Vallejo en Ruth Alvarez, van het Hof van Familie, Vrouwen, Kinderen en Adolescenten, hebben vorige week geoordeeld in het voordeel van twee lesbische stellen van wie hun aanvragen voor huwelijkslicenties door de Burgerlijke Stand waren afgewezen.

De afwijzingen kwamen nadat het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens eerder dit jaar in het voordeel besliste voor het homohuwelijk, in een besluit dat invloed heeft op 20 landen, waaronder Ecuador. Het besluit bevatte een verklaring dat de paren, die werden vertegenwoordigd door het Feministisch Juridisch Collectief van Cuenca, onmiddellijk zouden mogen trouwen.

Advocate Catalina Mendoza noemde de echtparen en de rechters 'dappere mensen' die 'geschiedenis schrijven', meldt de krant El Tiempo.

De Burgerlijke Stand heeft beroep aangetekend tegen de beslissing, maar dat schort het vonnis niet op of verstoort niet de kans van koppels van hetzelfde geslacht om te trouwen, legde jurist Sebastián López uit. Hij voegde eraan toe, dat het Provinciaal Hof, waar het beroep zal worden gehoord, het waarschijnlijk eens zal zijn met de lagere rechtbank.

Hoewel de Grondwet nog steeds bepaalt, dat het huwelijk tussen één man en één vrouw is, wordt dit door de resolutie van het Inter-Amerikaanse Hof verworpen.

De belangenbehartigingsgroep Red LGBTI Azuay juichte de uitspraak toe. 'Bravo voor de verdediging van gelijkheid en diversiteit! Bravo voor de strijd tegen discriminatie! Bravo voor de liefde!', schreef het op Facebook en Instagram:


(Suriname Mirror/NewNowNext/Instagram/LGBTQ Nation)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten