dinsdag 3 juli 2018

Voormalig Ecuadoraans president Rafael Correa rapporteert aan Ecuadoraans consulaat in België

Correa geeft gehoor aan het verzoek van Quito's Nationale Hof van Justitie

'Het onderzoek is een vulgaire politieke vervolging die nooit met echte wetgeving zou zijn gebeurd, omdat het onhandig en absurd is'


Voormalig Ecuadoraans president Rafael Correa heeft voldaan aan het verzoek van een rechter om aan het consulaat van zijn land in België te rapporteren, onder de preventieve maatregelen die tegen hem werden opgelegd vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een ontvoeringspoging van oppositie parlementslid Fernando Balda in 2012. 

Quito's Nationale Hof van Justitie beval Correa om vanaf 2 juni om de 15 dagen aan het consulaat 'te rapporteren'. De maatregelen zijn tegen Correa genomen, hoewel de zaak zich nog in de onderzoeksfase bevindt, een actie die op grote schaal is bekritiseerd.

Paul Perez Reina, de procureur belast met de vervolging, eiste van de voormalige president periodiek verslag uit te brengen aan de 'diplomatieke vertegenwoordiging van Ecuador in België', waar hij sinds juli 2017 bij zijn gezin woont.

In een brief, die maandag 2 juli 2018, op zijn Twitter-account is gepubliceerd, drukt Correa zijn wens uit om zich te houden aan de procedurele wet, ondanks de 'evidente politieke en juridische vervolging' die hij de laatste paar maanden heeft geleden.

De voormalige president heeft gezegd, dat het onderzoek een 'vulgaire politieke vervolging is die nooit met echte wetgeving zou zijn gebeurd, omdat het onhandig en absurd is, en nooit zal overleven op een internationaal niveau'.


Correa woont al een jaar in België en heeft geen lopende aanklachten. De voormalige president voldeed aan de wettelijke eis en bezocht het consulaat van Ecuador maandag om 11:40 uur, lokale tijd.  De voormalige president had al eerder vrijwillig gerapporteerd aan het consulaat van Ecuador in België.

Correa ontkent enige betrokkenheid bij de zaak en heeft gezegd, dat er is geen bewijs dat hem in verband brengt met de zaak waarin zijn vervolging wordt vergeleken met die van Lula da Silva. Balda is van zijn kant een campagne gestart en heeft de diplomatieke missies van Ecuador in België bezocht en geëist dat ze Correa arresteren.

Balda zegt, dat vijf mensen hem in 2012 probeerden te kidnappen in Bogota, maar de Colombiaanse politie voorkwam de poging. Balda diende zaterdag een klacht in bij het nationale Gerechtshof. 'Als een persoonlijke beschuldiging diende ik de klacht in waarin ik hem formeel beschuldig van deze misdaden', zei hij. Hij eist, dat de zaak vervolgd wordt als een 'staatsmisdaad' en beschuldigt Correa van het gebruik van publieke middelen om de poging tot ontvoering te financieren, die volgens hem 'politiek gemotiveerd' was.

Balda, een voormalige parlementariër van de rechtse oppositiepartij Partido Sociedad Patriótica, was beschuldigd van samenzwering om de regering van Rafael Correa ten val te brengen als onderdeel van de mislukte coup van september 2010 tegen de voormalige president, die voornamelijk werd geleid door dissidente politie-eenheden.
Hij was echter in Colombia ten tijde van de beschuldigingen en dus werd zijn vervolging opgeschort. In oktober 2012 werd Balda gedeporteerd uit Colombia, omdat hij zonder immigratievergunning in het land was geweest. In januari van het jaar daarop werd hij veroordeeld voor het bedreigen van de  staatsveiligheid en een maand later werd hij, voor dat misdrijf en voor het verkeerde informatie verstrekken die de eer van de staat aantastte, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Na de verklaringen van Correa heeft de Partido dos Trabalhadores van Brazilië een persbericht uitgebracht waarin zij hun steun aan de voormalige president uitspraken en de Ecuadoraanse functionarissen opriepen tot een eerlijk proces zonder politieke vooroordelen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/El Espectador/Twitter/El Universo/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten