'Als de acties nog langer duren kan voor studenten het collegejaar geheel verloren gaan'
'In de kwestie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zijn het de studenten die de eerste slachtoffers zijn van de besluiteloosheid van de regering. Op de langere termijn zal het de gemeenschap als geheel zijn die de prijs zal betalen. En dat allemaal omdat je als regering geen prioriteiten weet te stellen. De president had allang moeten ingrijpen.'
Dit zegt PALU-voorzitter Jim Hok in reactie op de perikelen op AdeKUS die nu al enkele weken duren, aldus vandaag, dinsdag 3 juli 2018, Starnieuws.
Hij voert aan, dat president Desi Bouterse niet werkeloos kan blijven toezien.
De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) is al enkele weken in actie. Het ingediend wensenpakket van de VWPU is gebaseerd op de salariscorrectie van het geheel onderwijsveld. Met het bestuur van AdeKUS kan men maar geen overeenstemming bereiken over dit wensenpakket. Het bestuur voelt zich kennelijk niet in staat of bevoegd garanties te geven over dit pakket en speelt de bal door naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De minister op haar beurt stuurt de bal verder naar Financiën. Intussen lopen de gesprekken tussen bond en bestuur op AdeKUS uit de hand en de regering kijkt besluiteloos toe.
Als de acties nog langer duren kan voor de studenten het collegejaar als geheel verloren gaan, stelt Hok.
'Als we in Suriname niet in staat blijken te zijn om zaken volgens een bepaalde structuur aan te pakken, belanden dit soort problemen op het bord van de president. Maar, de president als regeringsleider is nergens te bekennen en laat ook niets van zich horen. Je kan als president toch niet werkeloos blijven toezien hoe de belangen van deze jongeren en daarmee de belangen van de samenleving op deze manier worden geschaad? Daar wegen bijvoorbeeld percelen voor afgestudeerden of studentenhuisvesting op geen enkele manier tegen op. Het allerbelangrijkste zijn de omstandigheden om die studenten de gelegenheid te geven om netjes op tijd af te studeren. Ze moeten zo min mogelijk tijd verliezen. Nu dreigt dit in het gedrang te komen door zaken die de regering maar niet kan regelen.'
'Ook als er niet direct geld beschikbaar zou zijn om het personeel van de Universiteit tegemoet te komen, dan moet daar toch over gepraat kunnen worden?', meent de PALU.
'Het moet duidelijk zijn dat de regering dit probleem zelf heeft gecreëerd door een deel van het onderwijsveld niet mee te nemen in de salariscorrectie. Maar, ook door steeds de indruk te wekken dat de financiële crisis voorbij is. Die optimistische verhalen hebben namelijk juist verwachtingen gewekt in de samenleving, zeker bij de ambtenaren. Met het naderen van de verkiezingen zal er waarschijnlijk wel weer worden gestrooid met geld. Maar, als we kijken hoe men is omgegaan met het onderwijsveld, dan moeten we helaas vrezen dat allerlei verhoudingen opnieuw driftig in de war zullen worden gegooid.
Hoe het ook zij, als we over het belang van de jongeren praten, laten we dan hun studiemogelijkheden als een van de belangrijkste zaken in elk geval goed regelen', roept PALU-voorzitter Jim Hok de regering op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten