zondag 29 juli 2018

Vakbond in Chili dreigt met staking in 's werelds grootste kopermijn

Arbeiders eisen salarisverhoging van vijf procent en bonus voor beëindigen van onderhandelingen

(Bron foto: BHP)

De arbeidersvakbond - Sindicato N°1 de Trabajadores - van Minera Escondida, de Chileense kopermijn die de grootste ter wereld is, dreigt met een staking na het afwijzen van het nieuwste voorstel van het moederbedrijf BHP. De staking zou de productie in de mijn beïnvloeden, waar 5 procent van het koper in de wereld wordt geproduceerd.


'De staking is aanstaande, we zijn niet tot een akkoord met het bedrijf gekomen', vertelde Carlos Allendes, een woordvoerder van de vakbond, zaterdag 28 juli 2018 tegen persbureau AFP.

Na bijna zes weken onderhandelen met het Anglo-Australische bedrijf BHP, begonnen de bijna 2.500 leden van de grootste vakbond van de mijn zaterdag te stemmen over het al dan niet goedkeuren van het nieuwste voorstel van het bedrijf. Vakbondsleiders hebben aanbevolen om het te weigeren. Als de werknemers het aanbod afwijzen, begint de bemiddeling. Als een overeenkomst nog steeds niet wordt bereikt, kan de vakbond opnieuw toeslaan, zoals vorig jaar gebeurde, waardoor het bedrijf 44 dagen lang werd verlamd.

'We hebben ons als bedrijf volledig ingespannen en we zijn ervan overtuigd dat onze werknemers erover zullen nadenken', zei Patricio Vilaplana, vicepresident voor bedrijfszaken van Escondida, nadat het bedrijf zijn nieuwste voorstel had gedaan.

De vakbond pleit voor een salarisverhoging van vijf procent en een beëindigingsbonus voor conflicten van vier procent van de dividenden die vorig jaar door aandeelhouders zijn ontvangen, of ongeveer 34.000 dollar per werknemer. Het bedrijf heeft zijn aanvankelijke aanbod van 13,5 miljoen Chileense pesos verhoogd naar 15 miljoen (23.000 dollar) per werknemer als een bonus voor het beëindigen van de onderhandelingen.

De mijn ligt in de Atacama-woestijn op een hoogte van ongeveer 3.100 meter.

(Suriname Mirror/PTI/adnradio.cl/MoneyControl.com/biobiochile.cl/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten