woensdag 18 juli 2018

Suriname en Brazilië pakken samen hiaten in cyberveiligheid aan en bestrijden cybercrime

Brazilië heeft hypermoderne technologie waar Suriname profijt van kan hebben


Suriname gaat in nauwe samenwerking met Brazilië hiaten in cyberveiligheid aanpakken en cybercrime bestrijden. Veiligheidsfunctionarissen uit de beide landen zijn gisteren en vandaag, woensdag 18 juli 2018, in overleg met elkaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Geen enkel land kan deze zaken alleen aanpakken, omdat de zaken waarmee cyberveiligheid, -defensie en -criminaliteit samenhangen vaak grensoverschrijdend zijn', zegt Lucretia Redan, directrice Operationele Diensten van het ministerie van Justitie en Politie vandaag in de Ware Tijd.

De tweedaagse bespreking vloeit voort uit een intentieverklaring over hechtere samenwerking op het gebied van veiligheid, die de twee landen in mei van dit jaar in Brazilië hebben getekend. Ze willen samen voornamelijk de grensoverschrijdende misdaad aanpakken. Tijdens het overleg worden diverse aspecten van het vraagstuk besproken, zoals het weerbaar maken tegen cyberaanvallen en bestrijding van cybercriminaliteit. Ook zaken als wet- en regelgeving komen aan de orde.

Bij aanvang van de vergadering stelde Redan, dat digitale ontwikkelingen een integraal onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. Dit stelt gebruikers van digitale technologie echter ook bloot aan aanvallen. Misdrijven zoals identiteitsdiefstal, fraude en andere vormen van cybercriminaliteit en misbruik van digitale toepassingen vinden steeds meer plaats. Zij noemt wetshandhaving essentieel om de digitale ruimte veilig te maken en te houden voor gebruikers en om personen die daarop inbreuk plegen te vervolgen en te berechten. 'Het is erg belangrijk dat je in de digitale ruimte wel beleid gaat maken.'

Brazilië heeft hypermoderne technologie waar Suriname profijt van kan hebben. De samenwerking richt zich daarom ook op capaciteitsversterking van Suriname en kennisoverdracht.

Dat Brazilië enorm veel waarde hecht aan veiligheidssamenwerking met Suriname bleek in februari, toen drie Braziliaanse ministers naar Suriname kwamen voor overleg met de regering, zei ambassadeur Laudemar Aguiar. Hij beschouwt cyberveiligheid en defensie als een interdepartementaal vraagstuk.

De diplomaat juicht de samenwerking van de politiekorpsen en veiligheidsinstituten van de twee landen daarom toe. Hij verwacht dat de twee buurlanden door hechtere samenwerking beter in staat zullen zijn om de bedreigingen waarmee ze geconfronteerd worden het hoofd te bieden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten