woensdag 18 juli 2018

Doodsbedreigingen tegen journalisten in Colombia zijn dit jaar ver doorgeschoten

Bedreiging van Semana-journaliste: 'Ze moet verkracht, bespuugd, door een kettingzaag in stukken worden gehakt en op het Bolivarplein worden opgehangen'


Doodsbedreigingen tegen journalisten in Colombia zijn dit jaar ver doorgeschoten, volgens de Stichting Persvrijheid. De krant El Espectador meldde maandag 16 juli 2018, dat het parket van de procureur-generaal beloofde recente doodsbedreigingen aan journalisten en redacties te onderzoeken. 

Uren eerder eiste de Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) actie tegen de groeiende agressie tegen journalisten die zij sinds januari heeft geregistreerd. 'We eisen ijver bij de autoriteiten om te onderzoeken en te bestraffen', zei de FLIP.

Journalist Yineth Bedoya van El Tiempo en de redactie van de politieke website La Silla Vacia zijn 'militaire doelen' genoemd in een pamflet ondertekend door de extreemrechtse groep Aguilas Negras. De journalisten, mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders zijn volgens de ongrijpbare groep 'vermomde guerrilla's'.

Journaliste Maria Jimena Duzan van het Semana-magazine werd zondag op Twitter verteld, dat ze 'verkracht, bespuugd moet worden, door een kettingzaag in stukken worden gehakt en op het Bolivarplein moet worden opgehangen.'


De journaliste 'De naam van de paramilitairen' hebben onteerd, die in de jaren negentig door voormalig president Alvaro Uribe werd gepromoot en tussen 2003 en 2006 door de controversiële politicus werd gedemobiliseerd.

De redactie van RCN Radio ontving maandag een telefoontje van een zelfbenoemde ELN-guerrilla () die het team van presentatrice Yolanda Ruiz 'militaire doelen' zou noemen, als ze doorgingen met rapporteren over 'sociale zuivering'. De rebellengroep verwierp 'de bedreigingen die werden gemaakt in naam van het ELN' en zei dat 'het ELN een hartelijke en respectvolle relatie onderhoudt met journalisten'. 


Een week voor de nieuwste bedreigingen, stuurde de FLIP een waarschuwing waarin stelt, dat er een toename van 36% in de doodsbedreigingen is vergeleken met vorig jaar.


Verder zei de FLIP, dat de Unidad Nacional de Protección (UNP) beschermende maatregelen tegen bedreigde journalisten terugdraait. Agressie tegen journalisten bereikte vorig jaar het hoogste niveau in een decennium, aldus de FLIP. Een journalist werd gedood door de politie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten