'Deze zaak heeft tenminste twee aspecten, een technisch/strafrechtelijk en mogelijk politiek aspect'
'De regering moet op het hoogste politieke niveau opheldering vragen aan Nederland over de inbeslagname van in totaal ruim 24 miljoen euro. Het geld moet zo spoedig mogelijk vrijkomen. Suriname zal dus een tweesporenbeleid moeten voeren om de euro's terug te halen', zegt Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) vandaag, woensdag 25 juli 2018, op Starnieuws.
Minister Gillmore Hoefdraad heeft in zijn uitleg aan De Nationale Assemblee geïndiceerd, dat politieke motieven een rol spelen, hoewel hij dit niet heeft aangetoond.
Het is volgens Sapoen heel merkwaardig dat de Nederlandse Justitie tot nu toe geen enkele poging doet om middels het rechtshulpverdrag met Suriname over de gevraagde aanvullende informatie te beschikken, daar waar de Centrale Bank van Suriname al informatie heeft verstrekt over de herkomst van de geldmiddelen.
'Deze zaak heeft tenminste twee aspecten, een technisch/strafrechtelijk aspect en een mogelijk politiek aspect', stelt het Assembleelid.
'Wanneer het Nederlandse Openbaar Ministerie niet bereid is concrete bewijsmiddelen aan te voeren die de geldzendingen geheel of gedeeltelijk kunnen kwalificeren als witwassen, rest ons niets anders dan een rechtszaak aanhangig te maken om de beslaglegging zo snel als mogelijk op te heffen.
Deze onsmakelijke kwestie kan niet los worden gezien van de toenemende internationale trend in de afgelopen vijf jaren waar lokale banken van Afrika, het Caribisch gebied en Azië hun correspondent banking relaties kwijtraken als gevolg van toenemende regulering tegen witwassen en terrorismebestrijding.'
'Dit is een collectieve issue die Suriname met lidstaten binnen de Caricom collectief zal moeten benaderen, omdat hierin eigenlijk het gevaar schuilt voor fragiele economieën als de onze', voert de politicus aan.
Wanneer zelfs centrale banken het slachtoffer worden van de-risking worden landen in feite geïsoleerd van het internationaal financieel verkeer met alle gevolgen van dien. 'Als deze trend niet wordt gestuit, zal dit enorme consequenties hebben voor ons financieel stelsel en daarmee de economische groei. Ook moeten we niet vergeten de invloed op de financiële overmakingen die huishoudens maken naar het thuisfront, maar ook op investeerders die hun winsten niet kunnen overmaken', benadrukt Sapoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten