donderdag 19 juli 2018

Den Blauwvinger: De beetje domme, naïeve, uitglijder van Blok

COLUMN: In essentie heeft Blok een punt – Suriname is gewoon een 'failed state'

Blok's naïeve uitglijder leidt tot overtrokken reacties in Suriname


Hoe maak je van een foutief uitglijdend Blokje een Blok? Vraag het selectieve Assembleeleden in Suriname, die reageren -gevraagd door media- altijd op alle uitglijders in Nederland die Suriname raken, als aangeschoten wild. Failed state? Narco state? Corrupt state? Money laundering state? Dat zijn geen vragen, maar feiten en iedereen weet dat, maar hoort het liever niet. Totdat aan de Noordzee een minister iets roept, dan zijn de Surinaamse cassave's gaar...

Suriname is volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een ’failed state’ en dat heeft ’ernstig te maken met de etnische opdeling’. Dat zei de bewindsman vorige week dinsdag tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties, waar integratie en de multiculturele- en etnische samenleving centraal stonden en Suriname slechts een klein aspect was in en uit de mond van Blok.
Het onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA heeft beelden van de bijeenkomst toegespeeld gekregen, diverse kranten in Nederland besteedden er vervolgens met volle rellerige teugen aandacht aan en.... een heus relletje zag woensdagochtend 18 juli 2018 het daglicht.


Voorspelbare reacties uit de Surinaamse politieke – te snel reagerende – politieke heetgebakerde arena.

André Misiekaba, fractievoorzitter van coalitiepartij NDP (Nationale Democratische Partij) van president Desi Bouterse in het parlement – De Nationale Assemblee –, zei in een reactie, terecht, dat Nederland juist van Suriname zou kunnen leren op het punt van harmonieus samenleven van verschillende groepen, ondanks de verdeel- en heerspolitiek die de koloniale heersers, de voorouders van deze minister, hebben gevoerd. De politicus beweert, dat de koloniale machthebbers de verschillende bevolkingsgroepen juist verdeeld wilden houden. 

'De koloniale voorouders van deze meneer schroomden niet om de verschillende bevolkingsgroepen geografisch verdeeld te situeren in het land. Hierdoor zouden wij een verdeelde bevolking moeten hebben. Het volk van Suriname heeft samen met de politieke leiders van toen en nu het gemanaged om toch broederlijk met elkaar en naast elkaar te wonen en te leven. Wat een verdeelde toestand zou moeten zijn, is niet gelukt', stelt Misiekaba.
Hij zei ook, dat Suriname juist wordt geroemd dat ondanks diverse bevolkingsgroepen, religiën, cultuur en talen er voorbeeldig met elkaar geleefd wordt. Suriname is een voorbeeld in de wereld. 'Deze meneer heeft duidelijk geen kaas gegeten van de situatie en ik zou zeggen shame on him. Een minister van Buitenlandse Zaken zou zich toch wel meer moeten verdiepen in Suriname. De relatie tussen Suriname en Nederland is toch wel een relatie waarbij wij zouden moeten zeggen, dat hoewel het politiek niet gemakkelijk is, dat de twee volkeren toch nauwe banden met elkaar hebben. Alleen maar op basis van die feit zou de man zich moeten laten inwerken. Dat is duidelijk niet gedaan.'

Zijn collega van de oppositie, VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi, zei, dat de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij) zich niet in de uitspraken van Blok herkent.

'Waarschijnlijk is de minister onvoldoende op de hoogte van de recente ontwikkelingen in Suriname, Suriname is een multiculturele samenleving waar alle bevolkingsgroepen vreedzaam naast elkaar leven. De partij is zelf een weerspiegeling van de ontwikkeling naar een grote nationale partij, waar etniciteit en afkomst geen rol spelen. Dat Suriname onder deze regering gedaald is tot een land dat door sommigen wordt aangeduid als een failed state, ligt niet aan haar multiculturele bevolkingssamenstelling. Waar Suriname mee kampt is een gebrek aan goed bestuur en ongebreidelde corruptie tot op het hoogste niveau', stelt Santokhi.

'Het gebrek aan inzichten bij Nederlandse politici is ook een teken dat het tijd wordt dat onze landen de diplomatieke banden op het hoogste niveau herstellen', vindt de VHP-voorzitter.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zei het 'heel kwalijk' te vinden om een ander land, in dit geval Suriname, een ‘failed state’ te noemen, terwijl Nederland medeverantwoordelijk is voor de situatie in Suriname. 'Het was juist een bewuste politiek van Nederland dat wij in de huidige positie zitten en in Suriname gaan we niet treuren daarom. Integendeel, gaan wij met elkaar na hoe wij ervoor kunnen zorgen dat al die etnische groepen kunnen werken aan één gemeenschappelijke doel, dat we met z'n allen hier een beter leven kunnen hebben dan dat wij elders in de wereld zouden kunnen hebben. De uitspraak komt bijzonder slecht aan en wij, de NPS, accepteren dit niet. Wij eisen daarom ook als NPS, dat de minister tot de orde wordt geroepen, dat Nederland zijn excuses aanbiedt aan het Surinaamse volk waarvoor zij jarenlang verantwoordelijkheid heeft gehad en medeplichtig is aan de situatie wij vandaag de dag kennen.'

Genoemde politici hebben het niveau van Blok - uit onwetendheid (Blok weet waarschijnlijk meer van en over Suriname, dan Surinaamse parlementsleden over Blok en zijn achtergrond) - in hun reacties onderschat en hebben niet kunnen inzien, dat de bewindsman zich wellicht wat ongelukkig had uitgedrukt.

Inmiddels heeft Blok gereageerd op de ontstane commotie.

'(…) Mijn inbreng tijdens de vraag & antwoordsessie van de bijeenkomst was er dan ook deels op gericht te prikkelen. Om dat doel te bereiken heb ik tijdens deze bijeenkomst de scherpte van de discussie opgezocht en illustraties gebruikt die ongelukkig zijn. Ik heb mij daarbij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven.
Ook wil ik graag mijn uitspraken over Suriname duiden. Toen ik de term ‘failed state’ gebruikte, bedoelde ik niet de gangbare internationale definitie van een failed state. Hoewel de verschillende bevolkingsgroepen in de zeer divers samengestelde Surinaamse maatschappij vreedzaam met elkaar samenleven, blijft de etnische herkomst in hoge mate bepalend voor de politieke verhoudingen. Veel Surinaamse kiezers stemmen op kandidaten uit hun bevolkingsgroep (niet per se op etnische partijen) in de verwachting dat deze politici het beste voor hun belangen zullen opkomen. Ik heb bedoeld te zeggen dat dit helaas een zwakte is in het politieke bestel.'




Waarschijnlijk is de storm weer geluwd en gaat die niet weer de kop opsteken door figuren die denken een stok te hebben gevonden om de oud-kolonisator te kunnen slaan, slechts vanwege een ongelukkige, beetje domme, uitspraak van een minister in Nederland.

Overigens, ten overvloede, maar toch... het aantal over Nederland in onder andere politiek Suriname gedane ongelukkige, beetje domme uitspraken, is niet meer op één hand te tellen, maar niemand in Nederland die zich daar druk om maakt.... Een beetje realiteitszin in Suriname kan geen kwaad.

En we gaan over tot de orde van de dag.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
19 juli 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten