dinsdag 17 juli 2018

Breed gezelschap buigt zich over letter van ontwerpwet natuurwetgeving

Suriname wil de mondiale nummer één positie in denken over natuurbeheer terug


De ontwerpwet natuurwetgeving is afgelopen week in een workshop bediscussieerd door een groep van zestig stakeholders die diverse organisaties vertegenwoordigden, zoals ministeries, De Nationale Assemblee (DNA), gemeenschappen, (wetenschaps)instituten zoals het Herbarium, de VES (Vereniging van Economisten in Suriname), KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) en non-gouvernementele organisaties.

In de komende dagen wordt de laatste feedback nog verwerkt in de ontwerpwet. De derde workshop volgde na een proces van ruim 12 maanden waarin stakeholders via workshops en thematische discussiegroepen de ruimte kregen om hun input te leveren opwil de ontwerpwet. Coster Advocaten heeft deze input, samen met de uitkomsten van hun studies naar onder andere soortgelijke wetgeving in de regio, als ook een gap-analyse van de huidige wet ten opzichte van getekende verdragen, verwerkt in een ontwerpwet.

In deze workshop werd de ontwerpwet doorgenomen en konden stakeholders hun gegeven feedback toelichten. De zaken waarover er geen consensus bereikt is, worden in een apart document vermeld en uiterlijk 31 juli 2018 als één projectdossier klaargemaakt.

Samen met DNA, het Kabinet van de President en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), wordt vervolgens bepaald hoe de indiening van dit wetsproduct zal geschieden.

In het vervolgtraject zullen RGB en DNA hun eigen aanvullende proces van hearings en consultatie volgen om te komen tot het einddoel: in 2018 de vernieuwde natuurwetgeving goedkeuren.

Het eindproduct van het Project Onze Natuur op 1 zal een technisch document zijn.

'De focus van dit proces is steeds geweest om door gezamenlijke inspanning, Suriname zijn voorhoederol qua visie over natuurbeheer terug te geven. Een positie die past bij Suriname als bosrijkste land ter wereld. Ontwikkelingen in eigen land als ook veranderingen over hoe in de wereld gedacht wordt over natuur en natuurbeheer, noodzaken ons land om anders om te gaan met natuur', zegt Erlyn Power, Project Manager-Revision Nature Conservation Law.

Ter informatie (bron: http://www.gov.sr/themas/milieu-en-omgeving/project-onze-natuur-op-1-natuurwet.aspx):

1) Wat betekent Project Onze Natuur op 1?
De naam Project Onze Natuur op 1 verwijst naar het terugkrijgen van de mondiale nummer één positie in denken over natuurbeheer. In de jaren ’50-’70 van de vorige eeuw was Suriname’s natuurwetgeving een van de modernste qua natuurbescherming. Maar anno 2017 is het denken over natuurbeheer verandert.

Project Onze Natuur op 1 verwijst daarnaast naar de waarde van natuurlijk kapitaal ten opzichte van andere niet-duurzame inkomstenbronnen zoals mijnbouw. Die waarde is potentieel veel groter en zou op een centrale plaats moeten staan in ons denken als bosrijkste land ter wereld. Zeker gezien de ontwikkelingen op de carbon credit markt en de roep om de aarde te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

2) Wat is het doel van het Project Onze Natuur op 1?
De doelstelling van Project Onze Natuur op 1 is om de natuurwetgeving in Suriname aan te passen, zodat:

Aan internationale regelgeving en conventies wordt voldaan (internationaal)
Het natuurlijk kapitaal wordt beschermd en duurzame ontwikkeling in Suriname kan worden nagestreefd (nationaal)
De belangen van inheemsen en tribale gemeenschappen als ook andere stakeholders behartigd worden (lokaal)

De huidige natuurbeschermingswetgeving in Suriname stamt uit 1954 en is daarmee te outdated om mee te gaan met recente ontwikkelingen op het gebied van beheer en behoud van natuur.

3) Waarom moet de natuurwetgeving in Suriname worden geüpdate?
De natuurwetgeving van Suriname stamt uit 1954. Het updaten van de natuurwetgeving zal ervoor zorgen dat: 

de bevolking duurzaam gebruik kan maken van de natuur
cultureel erfgoed beschermd wordt
drinkwatervoorraden beschermd worden
biodiversiteit en ecosystemen behouden worden
gevolgen van klimaatverandering gemitigeerd worden
nieuwe manieren van natuur management mogelijk worden, zoals co-management of gemeenschapsbeheer
Suriname voldoet aan verplichtingen uit milieuconventies en internationaal aanvaarde principes voor natuurbeheer
alternatieve financieringsmodellen kunnen worden aangeboord, zoals private conservatiemodellen

Deze zaken zijn met de huidige wetsartikelen momenteel (nog) niet mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten