dinsdag 17 juli 2018

Boerengemeenschappen in Peru strijden met succes tegen mijnbouwbedrijf Rio Blanco Copper

Bedrijf infiltreert in lokale organisaties om conflicten en interne verdeeldheid te genereren

Natuurlijk personen vragen op hun naam mijnbouwlicenties aan voor Rio Blanco Copper


De 'campesino-assemblees'  van Segunda y Cajas (Huancabamba) en Yanta (Ayabaca) in Peru verwierpen de strategieën van het mijnbouwbedrijf Rio Blanco Copper om de licentie voor zijn project tegen elke prijs te verkrijgen, ondanks het feit dat het meerdere malen door de gemeenschappen werd geweigerd. 

'In onze rol als hoeders van onze vlakten en ecosystemen in het bos, blijven we aandachtig en eisen we van de frontlinies, dat de Peruaanse staat en andere bevoegde autoriteiten hun rol en garantie in het naleven van respect voor onze territoria en collectieve rechten, aangezien het overeenkomt met de waarden en principes van een democratische en multiculturele staat', aldus een persbericht ondertekend door vertegenwoordigers van de verschillende assemblees.

'Nalaten dit te doen betekent, dat de illegale en willekeurige daden van het mijnbouwbedrijf Rio Blanco Cooper worden goedgekeurd.'

De assemblees zeiden, dat het bedrijf groepen opricht om misleidende dialoogtafels te promoten, en lokale organisaties infiltreert om conflicten en interne verdeeldheid te genereren. Ze probeert ook handtekeningen te krijgen in ruil voor geld, voordelen of ontwikkelingsbeloftes. De gemeenschappen en assemblee's bevestigden opnieuw hun wil, uitgedrukt in een consultatie in 2007, en verwierpen alle mijnbouwactiviteiten in de regio. In plaats daarvan willen ze landbouw, veeteelt en duurzaam toerisme promoten.

Ze betreuren ook dat de Nationale Universiteit van Piura een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Rio Blanco Copper onder het voorwendsel van 'jeugdopleiding' in Ayabaca en Huancabamba, hoewel activiteiten van het bedrijf minstens 10 doden hebben achtergelaten en anderen gewond en gehandicapt zijn geraakt. Ze klaagden er ook over, dat het bedrijf stiekem werkt in zijn kantoren in het gebied, die werden gesloten door de gemeente Huancabamba en daarmee de lokale wetgeving schendt.

De volksvertegenwoordigers beweren, dat Rio Blanco Cooper hun grondrechten schendt die worden erkend door de Grondwet van Peru, de algemene wetgeving inzake campesino (boeren-)gemeenschappen, de wet op 'campesino-assemblees', de wet op land en eerdere raadplegingen, evenals Verdrag 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie.

De Fundación Ecuménica para el Desarrollo y la Paz (Fedepaz) heeft 8 juli 2018 een ontmoeting gehad met de campesino-gemeenschappen om mijnlicenties op hun grondgebied te analyseren en belangrijke kwesties te identificeren om mogelijke ontwikkelingsalternatieven in de gaten te houden en te bespreken.



Fedepaz en de gemeenschappen hebben mijnkaarten en officiële gegevens herzien en zijn erachter gekomen, dat 22,9 procent van Piura's grondgebied een vergunning heeft voor mijnbouwactiviteiten. In Huancabamba heeft 6,54 procent een vergunning en in Carmen de la Frontera 22,1 procent. Daarnaast zijn mijnbouwbedrijven juridische procedures begonnen om 800 hectare extra te licenseren.

Een van die licenties overlapt met de Chicuate-Chinguelas Vlakten en Montane Bos Áreas de Conservación Privada (ACP), die in theorie de mijnbouw in het gebied zouden voorkomen. Dat zou echter kunnen veranderen met een beroep.

Van de 20 mijnbouwlicenties in Carmen de la Frontera behoren er 17 tot Rio Blanco Copper. Dit betekent niet dat de resterende drie niet aan hetzelfde mijnbedrijf zijn gekoppeld. De licentie die overlapt met het beschermde gebied Chichuate-Chinguelas, bijvoorbeeld, staat onder de naam van een natuurlijk persoon, maar het was Rio Blanco Copper die een beroep deed om de ACP te 'heroverwegen'. In Carmen de la Frontera is ongeveer 15.500 hectare in licentie gegeven aan  mijnbouw, zonder enige erkenning van de lokale gemeenschappen.

De Segunda y Cajas-gemeenschap en Fedepaz hebben strategieën herzien om de ACS te behouden en erkenden het belang van een beschermd gebied in hun strijd tegen mijnbouwbedrijven.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten