'Ik heb niks tegen controle, maar het is denigrerend en criminaliserend hoe je in eigen land wordt behandeld'
- 'Op geen moment is de heer Bee gecriminaliseerd of onheus behandeld, de procedures zijn gewoon conform airport safety toegepast'
- 'De veiligheid op de luchthaven gaat boven mensen hun ego'
Assembleelid Marinus Bee (ABOP) laat vandaag, maandag 23 juli 2018, via Starnieuws niet te spreken te zijn over de wijze waarop het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID)-team hem gisteravond heeft behandeld op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 'Ik heb niks tegen controle, maar het is denigrerend om te ervaren hoe je in eigen land wordt behandeld. Mijn koffer, die geseald was, is opengemaakt en de spullen zijn ondersteboven gekeerd', jammert Bee.
De volksvertegenwoordiger merkt op dat er geen enkele fatsoenlijke reden kan worden gegeven waarom hij op deze manier is bejegend. 'De manier waarop het aan toe is gegaan, vind ik beledigend', zegt Bee. De koffer werd twee keer gescand, daarna is het plastiek doorgesneden. Alle spullen werden grondig bekeken. 'Dit is geen prettige ervaring om op zo'n manier gecriminaliseerd te worden door je eigen mensen', zegt Bee.
Hij heeft minder moeite met de honderd procent controle op Schiphol, maar vindt het erg dat hij deze bejegening op Zanderij heeft gekregen. Bee ervaart het als een politieke aanval.
Hij heeft gevraagd waarom hij deze behandeling moest ondergaan. Hij heeft van het BID-team te horen gekregen, dat het om regulier werk gaat. De mensen vonden het nodig hem zo grondig te controleren en te fouilleren.
'Dit maak ik voor het eerst mee', zegt Bee. Wanneer hij terug is, zal hij deze kwestie aan de kaak stellen.
Feitelijk zou het Assembleelid blij moeten zijn, dat het BID-team iedereen, zonder onderscheid des persoons, passagiers op de nationale luchthaven controleert. Dat heeft niets met politiek te maken. Overigens, in het recente verleden zijn diverse bekende Surinamers - artiesten, een acteur, een schrijver - betrapt op de smokkel van cocaïne...
'Op geen moment is de heer Bee gecriminaliseerd of onheus behandeld. De procedures zijn gewoon conform airport safety toegepast. Niets meer, niets minder. Mensen moeten niet verwachten dat ze op basis van een toevallige positie voorkeursbehandeling gaan krijgen. De veiligheid op de luchthaven gaat boven mensen hun ego', aldus politie-inspecteur Raoul Hellings, die gisteren de algehele leiding van het BID-team had op de Johan Adolf Pengelluchthaven.
Hellings is tevens voorzitter van de Surinaamse Politiebond.
Tijdens het scannen van de bagage voor het ruim, is een aantal koffers eruit gelicht, waarvan de medewerkers twijfelden of er verboden spullen in zaten. Het ging om een vijftal koffers van verschillende passagiers. Het gaat bij het scannen niet perse om het zoeken naar drugs, maar ook naar andere verboden spullen, waaronder munitie en materiaal dat licht ontvlambaar is. Dit alles heeft te maken met de vliegveiligheid en veiligheid op luchthavens en in vliegtuigen, benadrukt Hellings.
'Sinds 9/11/2001 zijn strengere regels op onder andere luchthavens. Het niet naleven van die regels kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de luchthaven en vliegmaatschappijen', benadrukt de politiefunctionaris. 'Nadat de koffers eruit zijn gehaald, is dit aan mij gerapporteerd. De agent belast met de scan rapporteerde ook de naam van de heer Bee als eigenaar van een der koffers en vroeg mij of die koffer ook gecontroleerd moest worden. Ik heb hierop ja geantwoord, omdat de veiligheid op de luchthaven en in het vliegtuig dergelijke controles verplichten', legt Hellings uit.
Nadat de mensen waren opgeroepen, zijn ze naar de visitatiekamer gebracht. Daar is in hun bijzijn gecheckt of de spullen die in de koffers waren, wel mochten blijven. De procedure is dat de eigenaren hun koffers open doen waarna in hun bijzijn de spullen eruit worden gehaald en gecontroleerd. Na de controle worden de spullen weer in de koffers gedaan. Daar eindigt het werk van het BID-team. Hierna worden de koffers weer gebracht naar de bagageafhandeling van de vliegmaatschappij. De personen in kwestie mogen na afhandeling terug naar de vertrekhal.
De procedure is dat eenieder die de vertrekhal in gaat, eerst gevisiteerd wordt door de luchthaven security. Ook de politiemensen die daar werken. De koffers worden ook door de luchthaven security gescand voordat ze richting 'bagage handling' gaan. 'Als zodanig is dat conform procedure geschied. Ook voor meneer Bee', besluit Hellings.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten