(Bron foto's: Exército Brasileiro) |
Van januari tot mei 2018 hebben de Braziliaanse strijdkrachten bijna 6.6 ton drugs onderschept in het Amazonegebied, dat valt onder de verantwoordelijkheid van het Comando Militar da Amazônia (CMA), met het hoofdkantoor in Manaus, de hoofdstad van Amazonas.
De 170 operaties werden uitgevoerd in samenwerking met overheidsinstanties van vier staten in het Amazonegebied die grensden aan Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia.
Volgens cijfers die CMA eind mei publiceerde, omvatten de inbeslagnames ook 26.700 kubieke meter illegaal geoogst hout uit het bos, 68 vuurwapens en 77.500 liter brandstof. Dienstleden en politieagenten arresteerden ook 87 mensen in verband met de misdaden. Patrouilles aan de grenzen van de Amazone zijn sinds eind 2017 geïntensiveerd, volgens het operationele model het Geïntegreerde Grens Beschermings Programma dat in 2016 werd ingesteld.
Het programma leidde tot een herstructurering van operatie Ágata, die liep gedurende vooraf gedefinieerde perioden en grote delen van het grondgebied bestreek. Dienstleden en veiligheidsagenten voeren nu het hele jaar door sporadische operaties uit, voor kortere periodes en met een kleinere kracht.
Een voorbeeld van dit soort engagement is Operação Escudo, ontworpen om transnationale misdaden te bestrijden en de militaire aanwezigheid in de grensregio's van het land te vergroten. 'Deze operatie gaat door sinds januari en zal het hele jaar door blijven (2018), met ongeveer 12 grensverkenningsmissies per maand', aldus Braziliaans leger generaal-majoor Gustavo Henrique Dutra de Menezes, commandant van de 1e Jungle Infanterie Brigade, met het hoofdkantoor in Boa Vista, in de staat Roraima. Tijdens Operação Escudo controleerden de troepen van de 1e Brigade de 2.000 kilometer grenzend aan Venezuela en Guyana.
Bezoeken aan inheemse gemeenschappen - die op moeilijk bereikbare locaties wonen - om aan eventuele behoeften te voldoen, maken deel uit van patrouilles.
Een ander voorbeeld van intermitterende CMA-operaties is Operação Controle. De operatie op federale- en rijkswegen vormt wegversperringen en controleposten om transportmiddelen voor drugs en andere illegale goederen te controleren. Gemotoriseerde patrouilles en patrouilles te voet op paden en andere routes worden ook uitgevoerd. Naast het bestrijden van criminaliteit en het verbeteren van de veiligheid langs de grens, wil Operação Controle de monitoring van immigranten uit naburige landen intensiveren. In Brazilië worden immigranten doorverwezen naar opvangcentra of krijgen hulp om terug te keren naar hun land.
'Deze acties leverden een aantal significante cijfers op, zoals het opzetten van meer dan 100 wegversperringen, de inspectie van 32.000 voertuigen en de inbeslagname van bijna $ 537.000 in smokkelwaar', zei generaal-majoor Dutra over de resultaten van Operação Controle sinds het begin van 2018.
Vier jagersinfanteriebrigades, in totaal 20.000 leden, voeren CMA-operaties uit. De brigades coördineren 24 speciale grenspelotons (PEF, Pelotões Especiais de Fronteira), ingezet langs de grens, die op hun beurt de activiteiten van CMA verbreden. 'Permanent toezicht en constante patrouilles vormen routinematige operaties van de leden van het peloton. Ze werken dagelijks onder het motto 'Leven, vechten en werken', wat alles opsomt wat een Braziliaans leger speciaal grenspeloton doet', zei generaal-majoor Cristiano Pinto Sampaio, commandant van de 16e Jungle Infanterie Brigade, met het hoofdkantoor in de stad Tefé in de staat Amazonas.
De 2e PEF, die rapporteert aan de 16e brigade, maakte een van de grootste drugsvangsten in 2018 binnen het rechtsgebied van CMA. De operatie in januari was een nachtelijke overval op een kanaal van de rivier de Içá, ook bekend als de Putumayo, een zijrivier van de Amazone. Dienstleden vonden 1.860 kilo marihuana in een clandestien schip. 'De drugs werden meegenomen naar het federale politiebureau in Tabatinga, waar de eenheid voor strafrechtelijk onderzoek de procedures van de wet volgt', zei generaal-majoor Pinto Sampaio.
De 2e PEF bestrijkt een gebied op de grens met Colombia. Volgens generaal-majoor Pinto Sampaio is het oerwoudgebied dun bevolkt, net als andere delen van deze regio, en daar is de overheid afwezig. Deze voorwaarden leiden ertoe dat leden van het peloton verder gaan dan beveiligings- en defensietaken, zoals hulp bij de gezondheidszorg, het evacueren van zieke mensen en het bemiddelen bij kleine conflicten. 'Dat alles maakt de missie nog uitdagender voor service-leden en hun families', concludeerde generaal-majoor Pinto Sampaio.
(Suriname Mirror/Diálogo Americas)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten