Twijfels in samenleving of er wel altijd drugs worden verbrand bij drugsverbrandingen...
Niet de politie, maar het Openbaar Ministerie(OM) is degene die de pers de afgelopen periode niet meer laat uitnodigen bij het verbranden van grote partijen in beslag genomen drugs. Dit zei Retitia Forster, hoofd Drugsbestrijding van het Korps Politie Suriname, gisteren op vragen van journalisten tijdens een persconferentie.
Het is al enige tijd zo, dat in beslag genomen grote partijen drugs buiten het zicht van de pers door de politie worden vernietigd. Achteraf wordt een persbericht met enkele foto’s naar de media gestuurd, waarin wordt aangegeven dat de verbranding onder leiding van een lid van het OM heeft plaatsgevonden. De media mocht vroeger ook getuige zijn van deze politieactie.
Recent nog is ophef ontstaan toen de media ook uitgesloten werden bij de verbranding van de 488,68 kilo cocaïne die in een vliegtuigje in Saramacca was aangetroffen. Verschillende mensen in de samenleving twijfelden eraan of de drugs daadwerkelijk zijn vernietigd, omdat de opgestuurde foto’s veel gelijkenissen vertoonden met oude foto’s van drugsverbrandingen.
'Wanneer drugs verbrand wordt, handelt de politie niet op eigen houtje. Wij plegen dat in overleg met het Openbaar Ministerie. Op instructie van het Openbaar Ministerie gaan wij over tot verbranding. Als er aan ons dus wordt aangegeven, dat de pers niet aanwezig mag zijn, met uitzondering van de pers van de politie, dan doen wij dat. Uiteindelijk is het OM degene die bepaalt wat er dan zou moeten gebeuren', aldus Forster
Geen opmerkingen:
Een reactie posten