(Bron foto: Panorama) |
Als het aan de Officier van Justitie ligt, moet 'kamperkoning' Kobus L. veertien jaar de cel in voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink uit Roosendaal. Dat bleek woensdag 27 juni 2018 in de rechtbank van Breda.
Kobus L. heeft longkanker, aderverkalking, last van vermoeidheid en vergeetachtigheid, maar hij was woensdag helder genoeg om het proces in het beklaagdenbankje bij te wonen. Ook zijn dochter - de weduwe van John - mocht nog kort wat zeggen tegen de rechters. 'Ik hoop dat je de echte moordenaars kan pakken.'
De Officier van Justitie is ervan overtuigd, dat Kobus meer weet over de gewelddadige dood van John Wassink. Die verdween in de zomer van 2014. Kort daarna - eind juli - zag iemand in het Markkanaal bij Terheijden een groot pakket van blauw plastic drijven. Bij het uitpakken werd duidelijk dat het lichaam van de vermiste Wassink in het pakket zat. Bij de sectie ontdekte de forensische recherche twee schootsbanen: eentje door het hoofd, eentje door de borst.
De recherche ging Wassink's gangen na en ontdekte, dat hij in een chalet woonde aan het Spectrum in Roosendaal. Hij stond er niet ingeschreven. Het gebouw en grond zijn van zijn vrouw, een dochter van Kobus. Bij nauwkeurig onderzoek van het chalet ontdekten de agenten bloedspatten en in de vloer een kogel. In een busje werd een matras gevonden uit het chalet. Er bleek een hoek uitgesneden. Op de zijkant van dat matras zat ook dna van L..
Een van de belangrijkste stukken bewijs is een pistool. Op dat vuurwapen ontdekte de technische recherche een dna-spoor van Kobus L.. L. had een verklaring voor zijn dna op het wapen. Na de verdwijning van Wassink zag hij het ding liggen. 'Er lag daar een wapen en ik pakte het en gooide het in een tas. Ik dacht dat John het vergeten was.'
'Ik heb helemaal niets met zijn dood te maken', benadrukte hij.
Kobus L. is een grote naam in de onderwereld. Justitie brengt hem vanaf de jaren tachtig in verband met wereldwijde drugstransporten. Ook zou hij via verschillende bv’s grootschalig zijn winsten hebben witgewassen. Hij wordt voor maar één partij veroordeeld: 357 kilo cocaïne op een houttransport uit Suriname in 1991, in de haven van Rotterdam.
L. had goede contacten met de regering in Suriname, met legerleider Desi Bouterse. Iwan Graanoogst was de secretaris-generaal van het Surinaamse kabinet. Hij was de tweede man van Bouterse en zou met Kobus L. een partij van 357,5 kilo cocaïne met het Deense schip 'Elisabeth Boye' hebben gesmokkeld. Op 17 mei 1991 werd de partij in Rotterdam onderschept.
Ronnie Brunswijk trad in 1995 op als
getuige in de zaak tegen Kobus L.
Halverwege 1997 werd door
Nederland een internationaal
opsporingsbevel tegen hem
uitgevaardigd wegens drugssmokkel.
Hij zou onder meer hebben samengewerkt met
Kobus L. Op 16 februari 1999 werd
negen jaar cel tegen hem geëist.L. had goede contacten met de regering in Suriname, met legerleider Desi Bouterse. Iwan Graanoogst was de secretaris-generaal van het Surinaamse kabinet. Hij was de tweede man van Bouterse en zou met Kobus L. een partij van 357,5 kilo cocaïne met het Deense schip 'Elisabeth Boye' hebben gesmokkeld. Op 17 mei 1991 werd de partij in Rotterdam onderschept.
Kobus kreeg twaalf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1 miljoen gulden.
Het is niet de eerste keer dat de naam Kobus L. aan liquidaties wordt gelinkt. Maar Justitie heeft het bewijs daarvoor in het verleden nooit rond kunnen krijgen. Niemand durft tegen L. te getuigen, is het verhaal.
Een van liquidaties is die van Helio Stewart in 1993. Stewart was de ex-lijfwacht van Kobus L., en legde bij de politie in ruil voor strafvermindering verklaringen af over de drugszaken waarin L. was verwikkeld, onder andere met de Surinaamse legerleider Desi Bouterse.
Stewart in een verklaring: 'Kobus L. vertelde mij dat de militairen af wilden van de kleine jongens die maar hoeveelheden van honderd kilo coke afnamen. Ze wilden nu alleen zaken doen met de grote jongens, zoals Kobus L.'
Voordat de rechtszaak begint wordt Stewart in 1993 voor zijn eigen huis in Schiedam met kogels doorzeefd. Zijn verklaringen dienen later toch als bewijs om L. te veroordelen.
(Suriname Mirror/RTV Rijnmond/Omroep Brabant/Panorama/Nickerie.net)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten