maandag 11 juni 2018

Belfort (ABOP): ‘Bivakmutsen bij politie met spoed aan banden leggen’

'Het zijn net een stelletje criminelen'

'Een ander veel voorkomend probleem is, dat agenten vaak weigeren zich te legitimeren en brutaal en onbeschoft zijn'


ABOP-parlementariër en voormalige minister van Justitie en Politie Edward Belfort vindt het de hoogste tijd, dat minister Stuart Getrouw en waarnemend korpschef Roberto Prade het dragen van bivakmutsen door agenten verbiedt. De bivakmutsen, die als zogenaamde maskers worden gebruikt, veroorzaakten nogal wat ophef en felle reacties in de samenleving. 

'Ik dacht dat men een nieuw artikel erbij had geschreven, dus heb ik het Politiehandvest opgezocht. De politie moet te allen tijde herkenbaar zijn voor de burgerij. Minister, wij moeten dit met de meeste spoed aan de banden leggen', zegt Belfort maandag 11 juni 2018 in het  Dagblad Suriname.

De druppel die de emmer heeft doen overlopen, was het overtrokken, overspannen, optreden van het Regio Bijstandsteam op 24 mei, toen een jonge vrouw op brute wijze bij een pompstation in de boeien werd geslagen en vervolgens zes uren lang op de politiepost Uitvlugt werd vastgehouden, gehouden. Volgens de RBT-leden waren zij bij GOw2 te Tammenga toen het hun opviel, dat de vrouw bezig was hen te fotograferen. Aangezien de vrouw bij navraag weigerde haar personalia op te geven, tekeer ging en beledigende uitlatingen richting deze agenten deed, moest zij in de boeien worden geslagen.

Het verwerpelijke volgens Belfort is, dat enkele politiemensen met bivakmutsen gedurende deze zee uren alles hebben gefilmd en op social media hebben doen uitlekken. 'Het zijn net een stelletje criminelen. U zult met uw gezin over straat zijn en u wordt klemgereden, waarna 4 tot 5 gemaskerde mannen op u afkomen met zware wapens. U vraagt naar een naam, maar niemand van deze zwaarbewapende mannen legitimeert zich. Hoe weet de burger of het rovers of politiemensen zijn? Dit is nooit de bedoeling geweest van de wetgever.'

Een ander veel voorkomend probleem volgens de parlementariër, die zelf ook 20 jaar deel heeft uitgemaakt van het Korps Politie Suriname, is dat politieambtenaren vaak weigeren zich te legitimeren en ‘brutaal en onbeschoft’ gedrag tonen.

'Het legitimatiebewijs van politieambtenaren moet altijd aanwezig zijn en de identificatie is ook verplicht wanneer de burger dat vraagt. De burgerij moet weten met wie zij te doen heeft. Vroeger had men kraagnummers, waardoor zij herkenbaar waren voor de gemeenschap. Later is dat vervangen met een naamplaat. Na de aanhouding moet ook gelijk de cautie, de mededeling aan een verdachte, dat deze het recht heeft om te zwijgen, worden doorgegeven', aldus Belfort.

Belfort vindt, dat mannelijke politieagenten op zich niet moeten overgaan tot het ‘in de boeien slaan’ van vrouwelijke verdachten. Hierdoor kan deze verdachte de desbetreffende politieambtenaar achteraf niet beschuldigen van onzedelijke betasting. 'Nota bene met de handen op de rug. Ik zat bijkans 20 jaar bij de politie en verzorgde het vak ‘Aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten’. Later was ik bij de parketwacht waar ik dagelijks belast was met het overbrengen van arrestanten van de cellenhuizen naar de rechtszaal en andere locaties. Meer dan 100 verdachten heb ik gearresteerd tijdens mijn politiejaren, maar ik heb nimmer zelf een vrouwelijke verdachte in de boeien geslagen en vooral niet op zo een manier. Ik ben geschrokken van het verhaal en het filmpje op Facebook.'

De politicus benadrukt, dat er geen gronden aanwezig waren die noodzaakten dat de vrouw als een zware crimineel geboeid moest worden.

Belfort stelt verder, dat dit soort optredens ervoor zorgen, dat de burgerij bevreesd wordt van onze beste kameraad, de politie. Nu raken onschuldige burgers getraumatiseerd. 'Daarom zegt men: ‘de politie is mijn beste kameraad’. Niemand moet bevreesd zijn voor de politie. Er zijn veel goede politieagenten, maar het is een klein groepje dat probeert met de pet ernaar te gooien. Daar moet de minister het mes in zetten, want het heel politieapparaat wordt hiermee bevlekt.'

Belfort zegt dat bepaalde politiemensen een tijdje geleden ook ‘de grap’ maakten door met doodseskadermaskers tijdens politieacties te verschijnen. Leden van de Mobiele Eenheid van het korps vielen vorig jaar april met deze maskers op, toen ze optraden tijdens massademonstraties. Na hevige kritiek vanuit de gemeenschap werden deze politieambtenaren aangesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten