donderdag 17 mei 2018

Zes Boliviaanse mijnwerkers gedood door val in een diepe put Siglo XX-mijn, Potosí

Mijnbouwcoöperaties gebruiken oude 'kooien' met een ouderdom van meer dan een eeuw


Zes mijnwerkers zijn dinsdag 15 mei 2018 gedood toen ze in een diepe put vielen met een hachelijke lift die hen naar een mijn in Zuid-Bolivia transporteerde. Twee anderen raakten gewond, zei de politie. Het ongeluk vond plaats in de Cooperativa Minera Siglo XX, 260 kilometer ten zuiden van La Paz, beheerd door de mijnwerkers zelf. 

Blijkbaar liet een kabel los waardoor de liftkooi in de afgrond stortte. Twee van de overledenen stierven toen ze naar een medisch centrum werden gebracht, zei politiechef Luis Lazo Mérida.


De mijnwerkers noemen een lift getrokken door kabels en katrollen 'een kooi' die dient om personeel te vervoeren door verticale galerijen in de mijn. Blijkbaar viel de kooi honderd meter naar beneden, volgens de mijnwerkers. De politie onderzoekt de oorzaak, zei Lazo.

De leeftijden van de overledenen variëren tussen 35 en 55 jaar en de gewonden werden overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Potosí, de regionale hoofdstad.


De mijnbouwcoöperaties gebruiken oude 'kooien' met een ouderdom van meer dan een eeuw, die werden gebruikt door de Corporación Minera de Bolivia (Comibol) nog voor de nationalisatie van 1952, onthulde woensdag 16 mei de minister van Mijnbouw en Metallurgie, César Navarro.



(Suriname Mirror/Debate/Radio HRN/La Razon/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten