vrijdag 18 mei 2018

Steeds meer Belgen en Nederlanders gaan voor plastische chirurgie naar Colombia

(Bron foto: barokah.goodlook.site)
Operaties kosten in Colombia vaak minder dan in het thuisland en wachtlijsten zijn korter


Steeds meer Belgen en Nederlanders ondergaan plastische chirurgie in Colombia. Ingrepen zijn er goedkoper en, volgens de Colombianen zelf, kwaliteitsvoller. Maar, het medisch toerisme heeft een schaduwkant. Naar schatting is een vijfde van alle patiënten voor esthetische ingrepen in Colombia uit het buitenland afkomstig. 

'Internationaal gezien is de kwaliteit van hoogstaand niveau’, zegt Lina Triana, plastisch chirurg in Colombia en lid van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

Het is een stelling die Moustapha Hamdi, diensthoofd Plastische, Reconstructieve en Esthetische Heelkunde aan het UZ Brussel, niet ontkent. Volgens hem herbergt Colombia inderdaad een aantal uitstekende chirurgen. Voor de medische toeristen spelen echter ook andere factoren een rol. Operaties kosten in Colombia vaak minder dan in het thuisland en de wachtlijsten zijn er korter. Dikwijls koppelt de patiënt een chirurgische ingreep aan een vakantie.

Het Nederlandse reisbureau Calibelezza biedt zelfs volledige ‘schoonheidspakketten’ aan, met vlucht, transport, overnachting en operatie inbegrepen.

'Artsen laten zich onder druk zetten door de toeristen, die soms in een vakantie van vijftien dagen zowel hun borsten, buik als neus willen laten opereren.' 

De succesformule heeft negatieve gevolgen. Artsen laten zich onder druk zetten door de toeristen, die soms in een vakantie van vijftien dagen zowel hun borsten als hun buik en neus willen laten opereren. Nazorg is geen optie: de patiënt moet kort na de operatie al terug op het vliegtuig – waar het risico op een trombose zich voordoet. Uit Colombia komen geen klachten.

Een studie van de marktonderzoeker Oxford Business Group toont aan, dat buitenlanders die er om medische redenen in 2014 heen reisden, niet minder dan 216 miljoen dollar in het land spendeerden.

Lees het volledige artikel in het juninummer van Eos.

(Suriname Mirror/eoswetenschap.eu)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten