Tienduizenden Colombianen leven in angst dat ze hun huizen aan beide zijden van de dam zouden kunnen verliezen
Autoriteiten in het noorden van Colombia hebben opdracht gegeven tot de evacuatie van 12 steden stroomafwaarts van de dam van HidroItuango, nadat energiebedrijf EPM de controle over de constructie had verloren. De omvang van de noodsituatie is onmogelijk te berekenen.
Resuelve tus dudas acerca de la contingencia del #ProyectoItuango ingresando a nuestra página de preguntas y respuestas para conocer toda la información: https://t.co/3V0klssRk8 pic.twitter.com/3wHOhYGL34— EPM estamos ahí (@EPMestamosahi) May 17, 2018
Lokale autoriteiten meldden, dat 5.000 mensen zijn geëvacueerd te midden van de angst voor een dreigende overstroming. Er leven echter meer dan 100.000 mensen in het gebied waar de lokale bevolking werd geëvacueerd.
EPM, burgemeester van Medellin, Federico Gutierrez en gouverneur Luis Perez van Antioquia, hebben de zich ontvouwende crisis wekenlang gebagatelliseerd.
Duizenden plattelandsgemeenschappen tussen de dam en de wetlands op 125 mijl stroomafwaarts lopen het onmiddellijke risico van overstromingen, nadat EPM gedwongen was het project te verlaten.
De bewoners van dorpen die zouden kunnen worden overstroomd, kregen onderdak in sportfaciliteiten ver weg van de Cauca-rivier waar de HidroItuango-dam in aanbouw was.
De noodsituatie vond plaats nadat het bedrijf de controle over de waterafvoer van het damproject had verloren. EPM had drie leidingen aangelegd waardoor het water van de Cauca-rivier de damconstructie kon omzeilen. Het bedrijf sloot twee van deze leidingen om onbekende redenen. De derde pijp is twee weken geleden geblokkeerd. Volgens EPM was de blokkade het gevolg van een aardverschuiving, maar lokale gemeenschappen waarschuwden al maanden, dat plantmateriaal dat stroomopwaarts was achtergelaten, de leidingen kon blokkeren in geval van zware regenval.
#LoÚltimo Video capta el momento exacto de la emergencia en otro— Noticias Caracol (@NCAntioquia) May 16, 2018
túnel de Hidroituango pic.twitter.com/9W2Qp1Vkgv
Nuevo video evidencia la magnitud de lo ocurrido en Hidroituango https://t.co/woVbY30Bk6 #RCNRadio pic.twitter.com/0yetJgWlK1— RCN Radio (@rcnradio) May 16, 2018
Enviado por un amigo que se encuentra en la Zona. Han evacuado toda la obra. Ojalá no pase a mayores.#Hidroituango pic.twitter.com/j5z6FTgWXP— Luis Gabriel💜 (@srLuisGabo) May 16, 2018
Om de ongecontroleerde overstroming van het bassin te voorkomen, besloot het bedrijf de machinekamertunnel te gebruiken om water te lozen, waardoor de vernietiging van de onafgewerkte turbines, die de kracht van de dam konden genereren, gevaar liep. Toen deze tunnel woensdag tijdelijk werd geblokkeerd en geweldloos werd gedeblokkeerd, werd EPM gedwongen om het project volledig te verlaten en waarschuwde president Juan Manuel Santos over de mogelijkheid van een epische tragedie stroomafwaarts.
Wat nu?
Het HidroItuango-project is geëvolueerd van EPM's potentieel meest winstgevende onderneming naar een humanitaire noodsituatie die het bedrijf als geheel bedreigt. EPM was al onder internationale druk komen te staan over de massale verplaatsing door paramilitaire groepen die het bedrijf miljoenen bespaarde in compensaties aan de lokale bevolking die hun huizen zouden verliezen vanwege het project.
Bovendien is het onzeker hoe en wanneer EPM de controle over het project zou kunnen terugkrijgen. Wat zeker is, dat het de deadline van november zal missen.
Desde ayer a media noche, de nuevo se presentó la salida de agua por la galería de acceso a casa de máquinas del #ProyectoItuango. Continúa la alerta máxima y la activación del plan de evacuación de las comunidades aguas abajo, hasta nueva orden. Reiteramos medidas de seguridad. pic.twitter.com/PzfHhcxxy2— EPM estamos ahí (@EPMestamosahi) May 17, 2018
Als de machinekamer bezwijkt zoals gevreesd, zou dit betekenen dat het hele bassin zou kunnen overstromen, waardoor het onmogelijk wordt om het project af te maken zonder de Cauca-rivier, de op een na grootste rivier van Colombia, om te leiden weg van de dam.
Ratingbureau Fitch waarschuwde investeerders vorige week, dat de problemen bij het miljardenproject van EPM jarenlang hun financiële stabiliteit zouden kunnen beïnvloeden. De negatieve opmerking van het ratingbureau werd uitgebracht voordat het bedrijf het project als geheel moest verlaten.
Terwijl de nationale autoriteiten proberen te reageren op de noodsituatie, leven tienduizenden Colombianen in angst dat ze hun huizen aan beide zijden van de dam zouden kunnen verliezen.
(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten