woensdag 16 mei 2018

Nederland neemt forse geldzending van Centrale Bank van Suriname in beslag

Geld van lokale banken dat ter beschikking gesteld moest worden aan banken in Nederland

'Een internationale geldzending van de Surinaamse Centrale Bank in Nederland voorwerp van onderzoek door Openbaar Ministerie'


In Nederland is enkele weken geleden een grote geldzending, die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is verzorgd, door de Nederlandse douane aangehouden. Dit bevestigen vandaag, woensdag 16 met 2018, de governor van de CBvS Glenn Gersie en de Nederlandse ambassade, in de Ware Tijd.

Het gaat om geld van lokale banken dat ter beschikking gesteld moest worden aan banken in Nederland om onderlinge transacties ten behoeve van cliënten te financieren. Gersie benadrukt dat het geen geld van de Centrale Bank is. Als faciliteit aan de lokale banken vervoert de bank minstens één keer per maand hun vreemde valuta mede vanwege de verscherpte toezicht op internationale geldstromen. Deze werkwijze biedt meer garanties, dat zij zonder problemen aan hun verplichtingen in het buitenland kunnen voldoen.

Van ondernemers is vernomen, dat het zou gaan om een totaalbedrag van ruim 31 miljoen euro. Dit wordt echter tegengesproken door Gersie. Volgens hem is het bedrag 'beduidend lager', maar nog altijd 'fors'.

Intussen heeft de bank stappen ondernomen om de geldzending vrij te krijgen. Het is de eerste keer dat dit is gebeurd. Bij eerdere gelegenheden werd door Nederland volstaan met het stellen van de gebruikelijke vragen aan de Centrale Bank. Deze keer schijnt de Nederlandse douane geen genoegen te hebben genomen met de reguliere antwoorden en kreeg de Centrale bank een reeks van additionele vragen te beantwoorden.

De bank is voorgehouden, dat de aanhouding te maken heeft met een zogenoemd 'fenomeen onderzoek'. Wat dat precies inhoudt is Gersie niet duidelijk. 'Het is ons bekend dat een internationale geldzending van de Surinaamse Centrale Bank in Nederland voorwerp van onderzoek is door het Openbaar Ministerie', zegt Maurice Pourchez van de Nederlandse ambassade. Voor verdere details verwijst hij naar de daartoe bevoegde instanties in Nederland.

Governor Gersie wijst erop dat steeds meer strengere regels gelden in het internationale financieel verkeer. Correspondentbanken willen niet het risico lopen miljarden aan boetes te krijgen, omdat ze zaken hebben gedaan met een buitenlandse bank die zich met illegale transacties zou bezighouden. Hierdoor wordt het zakendoen van banken in kleine landen waaronder Suriname ernstig bemoeilijkt. 'We hebben een probleem met correspondent banking', aldus Gersie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten