zaterdag 26 mei 2018

Argentijnse gids die ontvoerde Israëlische toeristen hielp te ontkomen aan FARC-dissidenten vermoord

(Bron foto: Twitter)
Het lichaam van Bernice Blanco is woensdag 23 mei gevonden in Corinto


De Argentijnse Berenice Blanco overtuigde FARC-rebellen ervan om een paar ontvoerde Israëlische  backpackers op cannabisreis te laten gaan, maar werd vervolgens zelf gevangen genomen voor losgeld. De vrouw, die Israëlische toeristen leidde tijdens een rondleiding door marihuana-producerende gebieden in het zuidwesten van Colombia, werd ontvoerd en vermoord door vermeende FARC-dissidenten, zeiden de Colombiaanse autoriteiten donderdag 24 mei 2018.

Berenice Blanco en de Israëlische toeristen werden afgelopen zaterdag gekidnapt tijdens een zogenaamde Cannabis Tour.



Ze reisden in het gebied van Cauca toen ze werden ontvoerd door gewapende mannen die zich identificeerden als dissidenten van het Zesde Front van de FARC', aldus openbare aanklagers in een verklaring.

De groep liet de Israëliërs drie dagen later vrij, maar behield Blanco en eiste een losgeld van 100.000 dollar van haar familie in Argentinië, aldus de openbare aanklagers.
Haar lichaam werd woensdag teruggevonden in de gemeente Corinto, zeiden ze.

Omer Yefet en Gal-El Yaakov, beiden 22 jaar, hadden eerder hun beproeving aan de Israëlische pers verteld en uitten hun zorgen over het lot van de gids. Beiden waren in Colombia als onderdeel van een post-militaire backpacktocht. Ze zeiden dat de gids, die ze 'Monica' noemden, de ontvoerders had overtuigd dat ze geen geld hadden. De chef van het kartel wilde, volgens Yefet, 500 miljoen pesos ( 17 miljoen dollar), waarvan hij beweerde dat deze hem verschuldigd was door het reisgezelschap dat Blanco in dienst had.

'Monica zei, dat het niet eens de moeite waard was om hem de 300 pesos (85 dollar) aan te bieden die we hadden,' zei Yefet. 'Monica deed er alles aan om te zorgen dat we in orde waren en verdedigde ons overal. Ik weet helaas niet wat er met haar is gebeurd. Ik probeerde het te checken bij de reisorganisatie',zei Yefet. 'Het is geen situatie waarin je om iets kunt vragen, nadat je zeven uur bent vastgehouden. We zijn net vertrokken en Monica zei kalm glimlachend tegen me: 'Ik ken mensen die me hieruit kunnen krijgen, alles is in orde.' De twee toeristen waren ongedeerd. 'Ze hebben zich niet op ons gericht of iets van ons meegenomen.'



Blanco werkte voor Cannabis Tour, een bedrijf dat bezoeken brengt aan gebieden met narco-teelt in het Cauca-gebied, dat wordt bezocht door dissidenten van FARC en leden van de drugssmokkeloperatie van de Clan del Golfo, aldus de autoriteiten.


Cannabis wordt sinds 2015 voor medische doeleinden onder staatsvergunning in Colombia verbouwd, maar de marihuanagebieden in de regio Cauca worden van oudsher gebruikt om militante groepen te financieren.

Onder een vredesakkoord uit 2016 ontwapende de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn 7.000 strijders en is nu een politieke partij geworden. De regering zegt echter, dat ongeveer 1200 vechters het vredesproces hebben verworpen en nog steeds actief zijn in drugshandel en illegale mijnbouw.

Yefet, die een volledige beschrijving van zijn beproeving in een Facebook-bericht schreef, en benadrukte dat hij zelf geen marihuana rookt, blijft reizen in Zuid-Amerika en is van plan over ongeveer twee maanden terug te keren naar Israël. 'Misschien verlaat ik Colombia een beetje eerder dan gepland', zei hij. 'Er zijn andere gevaarlijke plaatsen waar mensen reizen. Ik zal zeker voorzichtiger zijn. Het kan op elke plaats gebeuren. Je hebt veel geluk nodig.'

(Suriname Mirror/Times of Israel/Twitter/minutouno.com/VOA Noticias/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten