President Daniel Ortega stuurt het leger naar de stad Estelí
Bij hevige protesten in Nicaragua zijn meerdere doden gevallen. Er zijn volgens lokale media zeker elf doden en vele tientallen gewonden gevallen. Demonstranten zijn boos over hervormingen door de politiek betreft de sociale zekerheid. De linkse partij Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront heeft de wijzigingen doorgevoerd vanwege de financiële problemen in het land, schrijft het dagblad El Nuevo Diario vandaag, zaterdag 21 april 2018. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft het leger naar de stad Estelí gestuurd om de sociale onrust de kop in te drukken.
Het geweld brak woensdag uit aan de universiteit van de hoofdstad Managua, toen een nieuwe belasting van 5 procent op pensioenuitkeringen en een verhoging van de socialezekerheidsbijdragen met 22,5 procent van kracht werden.
Duizenden demonstranten gingen daarom in de hoofdstad Managua de straat op en kwamen in aanraking met de oproerpolitie. Daarbij is geschoten en traangas gebruikt. Meerdere straten zijn afgesloten en demonstranten hebben barricades geplaatst om zich te weren tegen de autoriteiten.
Met de nieuwe regels stijgen de sociale lasten van werknemers en werkgevers. Ook worden de pensioenen verlaagd door een speciaal belastingtarief.
Nuestro fotógrafo Uriel Molina daba cobertura en la Catedral de Managua cuando fue golpeado y asaltado por parte de las turbas orteguistas. https://t.co/4qSPjOKZzk— La Prensa Nicaragua (@laprensa) April 21, 2018
RT #QueSeSepa lo que está pasando en #Nicaragua tras las reformas al #INSS. #ResistenciaCiudadana pic.twitter.com/HetCAPjlEX— La Prensa Nicaragua (@laprensa) April 20, 2018
Op de nationale radio liet Rosario Murillo, woordvoerder van de overheid en tevens vrouw van president Daniel Ortega, weten dat de hervormingen broodnodig zijn. Daarbij gaf zij onder meer als argument dat de pensioenleeftijd van 60 jaar niet verhoogd is en dat pensioengerechtigden alsnog een kerstbonus krijgen.
Murillo stelde tevens dat de demonstranten de vrede in het land probeerden te ondermijnen. Ze vergeleek hen met 'bloedzuigende vampieren'.
De protesten zijn de grootste sinds Ortega aan de macht kwam in 2007.
Direct nadat de hervormingen werden goedgekeurd begonnen de protesten in het land. Zowel gepensioneerden als studenten en arbeiders gingen de straat op.
Volgens tegenstanders van de overheid is dit om het nieuws te censureren. Donderdag kwamen al een politieagent en een jonge demonstrant om het leven bij protesten in de hoofdstad Managua. Een andere demonstrant kwam om bij demonstraties in de stad Tipitapa.
Het broeit al langer in Nicaragua en de protesten zijn het gevolg van groeiende onderdrukking en censuur van de oppositie in het land. Ortega laat de politie hard optreden tegen de demonstranten en heeft een aantal tv-zenders uit de lucht gehaald.
Ortega is in 2016 voor de derde keer herkozen. Eigenlijk mocht hij niet meedoen aan de nieuwe presidentsverkiezingen, omdat de Grondwet van het land voorzag in maximaal twee termijnen per president. Met steun van het Hooggerechtshof wist Ortega de regelgeving bij de verkiezingen in 2011 te omzeilen.
Sinds 2014 staat de Grondwet een onbeperkt aantal ambtstermijnen toe. De oppositie beschuldigt Orega van verkiezingsfraude, maar hij begon toch aan zijn derde termijn.
(Suriname Mirror/CNN/RTL Nieuws/La Prensa/El Nuevo Diario/VRT/Nu.nl/Twitter/YouTube/Volkskrant)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten