zaterdag 21 april 2018

Osman Morote, voormalig plaatsvervangend leider Lichtend Pad in Peru na 30 jaar achter tralies nu huisarrest

Moroto verblijft in huis van een familielid in Chaclacayo, 30 kilometer ten oosten van Lima


Lichtend Pad voerde tussen 1980 en 2000 bloedige guerrillacampagne tegen Peruaanse regering


Osman Morote, de voormalige plaatsvervangend leider van de ooit gevreesde guerrillastrijders van Peru - het Maoïstische Lichtend Pad (Sendero Luminoso) - werd vrijdag 20 april 2018, na 30 jaar achter de tralies, verplaatst van de gevangenis naar huisarrest, zei zijn advocaat.

De 73-jarige Morote verliet de Piedras Gordas-gevangenis net ten noorden van Lima in een persoonlijk voertuig onder zware politiebescherming. Hij reed naar het huis van een familielid in Chaclacayo, 30 kilometer ten oosten van Lima, vertelde zijn advocaat Manuel Fajardo aan persbureau AFP.

Het Maoïstische Lichtend Pad voerde tussen 1980 en 2000 een bloedige guerrillacampagne tegen de Peruaanse regering. In totaal werden ongeveer 70.000 mensen gedood in een oorlog tussen het leger, de maoïstische guerrillastrijders en een andere linkse rebellengroep, de Tupac Amaru Revolutionaire Beweging (MRTA, Movimiento Revolucionario Túpac Amaru).



Morote was veroordeeld voor terrorisme en zijn door het gerecht goedgekeurde vrijlating werd ontvangen met verontwaardiging door de politici van het land, waaronder president Martin Vizcarra.

Morote werd gevangen genomen en gevangen gezet in 1988, toen de maximale gevangenisstraf 25 jaar achter tralies was.

Straffen in terrorismezaken werd echter moeilijker: toen de leider van het Lichtend Pad Abimael Guzman werd gevangengenomen in 1992, werd hij veroordeeld tot levenslang in de gevangenis zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating. Guzman, nu 83, zit zijn uit in een gevangenis op een marinebasis net buiten Lima.

Morote had in 2013 moeten zijn vrijgelaten, maar juridische issues hielden hem achter de tralies. Hij is geconfronteerd met drie andere zaken van terrorisme die hem - als hij schuldig wordt bevonden - terug naar de gevangenis zou sturen.


Margot Liendo, een ander ex-Lichtend Pad-leider, zal ook, onder hetzelfde vonnis, huisarrest krijgen.

Bijna 5.000 voormalig guerrilla's zijn sinds 2001 vrijgelaten. Het Lichtend Pad leed een verpletterende klap toen Guzman in 1992 werd gevangengenomen, gevolgd door een reeks andere topleiders. Tegenwoordig is er nog steeds een grotendeels ter ziele gegane, afvallige groep strijders  verborgen in de jungle, die bloeit in de drugshandel.


(Suriname Mirror/AFP/El Comercio/La Republica/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten