'De systematische ondergang van de NDP is niet meer te veranderen'
VHP-ondervoorzitter en parlementariër Asiskumar Gajadien vindt het een grote grap, dat ex-partijgenoot Lekhram Soerdjan, nu minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), bij zijn beëdiging afgelopen woensdag vol trots met een opvallende oranje das is komen opdagen in het presidentieel paleis. 'Soerdjan heeft kleur bekend door voor de NDP-regering te kiezen. Of hij nu ervoor kiest om een oranje of paarse das aan te doen, is zijn verantwoordelijkheid. Feit is dat de kleur in zijn hart bekend is', zegt Gajadien vrijdag 6 april 2018 in het Dagblad Suriname.
Gajadien benadrukt dat voor zover hem bekend was Soerdjan niet de eerste keus binnen de VHP voor president Desi Bouterse, maar de vierde. Aangezien de drie andere kandidaten hebben geweigerd, bleef hij alleen over en was er geen andere keus voor het staatshoofd om hem binnen te halen om zodoende iets binnen de VHP te kunnen bewerkstelligen. 'Soerdjan was dus de zwakste schakel en hapte gelijk naar de functie', aldus Gajadien.
De parlementariër ziet deze laatste reshuffeling, zoals dat door het staatshoofd beloofd is, als een verkiezingsstunt. Aan de ene kant zijn bepaalde lang wachtende NDP’ers eindelijk geaccommodeerd, terwijl aan de andere kant de eerste stap is gezet om personen uit andere partijen te rekruteren. 'De NDP-voorzitter heeft als doel gesteld om de oppositiepartijen hiermee te verzwakken. Ik denk dat hij juist moet oppassen, want de systematische ondergang van zijn eigen NDP is niet meer te veranderen', aldus de politicus.
Hoewel de nieuwe ministers nog moeten bewijzen hoe zij hun werkzaamheden op de respectievelijke ministeries zullen uitvoeren, is Gajadien er al van overtuigd, dat deze nieuwe groep slechter gaat presteren dan de voorgangers. Het feit dat vicepresident Ashwin Adhin vol lof is om de bedankte ministers, vanwege hun expertise, ergens anders in te zetten is voor Gajadien ook zinloos. 'Een Surinaams gezegde luidt ‘Ifi aka misi pikin fowru, a grabu drei wiwiri’. Deze pas aangestelde ministers zijn in mijn ogen de ‘drei wiwiri’s’ die erger zijn dan de ‘drei wiwiri’s’ die er voorheen waren in de regering.'
Hoewel het staatshoofd zijn huidige regering een schouderklopje geeft voor het beleid de afgelopen 2½ jaren, vindt Gajadien dat juist de afgelopen 7½ jaar geëvalueerd zou moeten worden. Dat de hoogte van de wisselkoers nog steeds een groot probleem is, is volgens hem aan niemand anders te wijten dan Bouterse.
'Het gaat om dezelfde president met nieuwe pionnen, want niet in 2016 maar tijdens de regering Bouterse-Robert Ameerali in 2011 zijn de eerste stappen gezet die geleid hebben naar de moordende situatie van nu. Zo werd de koers van Srd 2,80 abrupt verhoogd naar Srd 3,35. Daarna is het verder blijven stijgen totdat de Surinaamse munt gedevalueerd werd op Srd 7,60 voor een Amerikaanse dollar. Met vooruitzichten van de invoering van kostenverhogende maatregelen als rij- en voertuigenbelasting en Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), waar de samenleving weer meer zal moeten uitgeven, gaan we allemaal dood in die film', aldus de politicus.
‘Het hier en daar uitgeven van grondbeschikkingen en enkele volkswoningen’ is volgens het Assembleelid nog niets tegenover de zware schuldenlast die rust op de samenleving. Feit volgens hem is, dat de NDP erin is geslaagd om het land naar het niveau te brengen waar de partij beslist wanneer en wat de burger zal eten. 'Om na zo'n zware uitbuiting van de samenleving te komen met het verdelen van voedselpakketten om dan daarmee te beslissen wat het volk moet eten is verfoeilijk. Met het aanstellen van zes nieuwe ministers verandert ook niets hierin', aldus de VHP’er.
De VHP'er vindt het belachelijk van het staatshoofd, dat hij het op tijd betalen van de salarissen en emolumenten van de meer dan 50.000 ambtenaren elke maand als een verworvenheid ziet, terwijl de levensstandaard voor elke loontrekker drastisch is verergerd. Dit kan volgens hem alleen aangeduid worden als zelfverheerlijking. 'Dat het beter gaat met Staatsolie en de goudmaatschappijen IAmGold en Newmont voelt de gemiddelde Surinamer niet terug in zijn zak. De regering Bouterse-Adhin is ondanks deze verdiencapaciteiten uit de export van goud en aardolie niet in staat geweest om de gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid op adequate manier te garanderen. Integendeel wordt het levensonderhoud voor de gemiddelde burger juist elke dag zwaarder. Pogingen van de president en vicepresident om alsnog de samenleving verder te misleiden, zullen niet slagen.'
Uit uitslagen van de 2010-verkiezingen bleek, dat Soerdjan de meeste stemmen behaalde op de lijst van het Nieuw Front (VHP/NPS/SPA/DA ‘91) in Nickerie. De VHP had haar achterban gevraagd om op Soerdjan, nummer 5, te stemmen. Soerdjan kreeg als enige VHP-kandidaat 2.745 stemmen. Aangezien het Nieuw Front slechts 1 zetel haalde in Nickerie, kwam hij op basis van voorkeur binnen. Bij de verkiezingen van 2015 werd hij niet meer gekandideerd op de lijst. De VHP, met 3 kandidaten, behaalde toen in totaal 7.148 stemmen in het rijstdistrict. Gajadien ziet daarom niet, dat de VHP enige deuk krijgt met het vertrek van de nieuwbakken LVV-minister.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten