woensdag 25 april 2018

Verenigde Naties volgt rechtszaken tegen 30 Colombiaanse gearresteerde sociale leiders

Sociale leiders beschuldigd van 'rebellie' en 'banden met de ELN'

Diverse gedetineerden waren aanwezig bij vredesgesprekken tussen de staat en het ELN in Ecuador


De Verenigde Naties volgt rechtszaken tegen 30 Colombiaanse sociale leiders die vrijdag werden gearresteerd nadat het Parket hen beschuldigde van banden met ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional . De leiders komen uit de zuidwestelijke provincies Cauca, Valle del Cauca en Nariño, die zwaar zijn getroffen door het voortdurende gewapende conflict in Colombia.

Er wordt beweerd, dat verschillende gedetineerden vredesgesprekken tussen de staat en het ELN in Ecuador bijwoonden en vervolgens werden beschuldigd van 'rebellie' en 'banden met deze gewapende groep'. Sommigen worden ook beschuldigd van drugshandel.

Maar ondanks de beschuldigingen van de regering hebben sociale leiders en internationale organisaties de arrestaties bekritiseerd.

'We roepen de nationale en internationale gemeenschap op om dit verzoek te begeleiden en dringend garanties te eisen voor het leven en voor de uitoefening van de verdediging van de mensenrechten', aldus een brief (zie hierna) ondertekend door een zwarte mensenrechtenorganisatie PCN (Proceso de Comunidades Negras).

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties heeft aangekondigd het proces te gaan volgen en doet een beroep op de nationale autoriteiten om het controversiële proces te begeleiden.


De verdachten behoren tot enkele van de meest gemarginaliseerde groepen in het land, die behoren tot Afro-afstammelingen en inheemse gemeenschappen, in gebieden die zijn overspoeld door guerrillagroepen, zoals de eerder genoemde ELN en dissidenten van de guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die in 2016 zijn gedemobiliseerd.

Onder de gedetineerden bevinden zich de Afro-Colombiaanse activistes Sara Quiñonez Valencia en haar moeder Tulia Maris Valencia uit Tumaco. Beiden werden met geweld uit hun huizen verdreven na een politie-bloedbad waarin acht cocatelers werden gedood en de moord op een mede-gemeenschapsleider in 2017.

Volgens het PCN hebben beide vrouwen 'hun leven gewaagd om de individuele en collectieve rechten van Afro-Colombianen, 'een schril contrast met de narco-guerrilla's die de staat hen beschuldigt te zijn.' 'Onze leiders worden, als ze op hun grondgebied blijven, vermoord en als ze vertrekken, worden ze gecriminaliseerd', zei hun organisatie.




Sociale leiders zijn vaak het doelwit in Colombia, met name degenen die zich uitspreken tegen criminele bendes of zelfs mislukkingen namens de staat.

Volgens de Verenigde Naties zijn in 2017 121 gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers gedood, een jaar na een vredesakkoord met de FARC-rebellengroep.

De gearresteerden wachten in Cali op een rechtszaak.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten