woensdag 25 april 2018

Gevangen Mapuche Machi Celestino Cordova na 102 dagen hongerstaking opgenomen in ziekenhuis

Cordova eist toestemming om 48 uur gevangenis te verlaten om ceremonie bij te wonen als onderdeel traditionele medische behandeling


Celestino Cordova, een Mapuche Machi - officiële autoriteit - opgesloten in Chili, is opgenomen in een ziekenhuis na 102 dagen hongerstaking, omdat de regering weigert om aan al zijn eisen te voldoen. De Machi Cordova eist toestemming om 48 uur de gevangenis te mogen verlaten om een ​​ ceremonie bij te wonen in zijn plaats van herkomst als onderdeel van een traditionele medische behandeling, maar zowel de regering van Michelle Bachelet als Sebastian Piñera hebben zijn verzoek afgewezen.

Een commissie, die ter ondersteuning van de Machi werkt, stelde maandag 23 april 2018 een dialoog ultimatum aan de lokale Cautin-regering, maar de autoriteiten gaven niet toe.


De afwijzing leidde tot protesten bij Mapuches en mestizos in verschillende steden van het land. In Santiago, de hoofdstad, protesteerden Mapuche-gemeenschappen voor het presidentieel paleis van La Moneda terwijl anderen blokkades opwierpen in de stad Concepcion.

In Puerto Montt, een stad in het zuiden van Chili, namen ongeveer 70 leden van Mapuche-gemeenschappen de katholieke kathedraal over met een ceremonie.


De woordvoerders van de commissie riepen op om zich opnieuw te herenigen buiten het Intercultureel Ziekenhuis van Nueva Imperial, in de provincie Cautin van Araucania, op dinsdag om een ​​Trawun te houden, een traditionele vergadering om te beslissen over toekomstige acties.



'Er is nog steeds geen antwoord van de regering met betrekking tot de petitie van onze broer Machi Celestino. Vandaag zijn we in het interculturele ziekenhuis en er komen nog steeds mensen uit andere gebieden en landen, allemaal bezorgd over de situatie van de Machi en geven hem energie ... we beperken de bezoeken nu, omdat de Machi moe is, maar onze broers en zusters hebben dat begrepen', zei Gabriela Kalfucoi, een van de woordvoersters van de commissie ter ondersteuning van Cordova, tijdens de zondagse Fvta Trawun ('geweldige vergadering') buiten het ziekenhuis.

De Machi Victor Camilla, een Mapuche-gezondheidsspecialist die in het Imperial Ziekenhuis werkt, gaf opdracht tot een medische behandeling in vier fasen voor Cordova in oktober 2017, maar de overheid heeft zich niet aan deze regels gehouden.


Drie van ze werden uitgevoerd in hetzelfde ziekenhuis, maar de laatste, de vernieuwing van zijn energie in de Rewe van zijn gemeenschap, is geblokkeerd door de overheid. 'De autoriteiten houden vast aan de westerse artsen zonder enig probleem, maar dit gaat over een medisch recept van een specialist in Mapuche-gezondheid die niet is erkend', zei Marcos Rabanal, een advocaat bij het National Human Rights Institute (INDH, Instituto Nacional de Derechos Humanos) in Temuco. 'Deze specialist in Mapuche-gezondheid is geen uitvinding van de INDH, maar wordt erkend door het Chileense ministerie van Volksgezondheid.'


De gezondheid van Cordova is snel verslechterd sinds het begin van de hongerstaking. Hij viel onlangs flauw door vermoeidheid en bleef drie uur lang buiten bewustzijn. Artsen hebben gewaarschuwd voor het risico op een hartaanval, maar de autoriteiten verwaarlozen zijn verzoekschrift nog steeds.

Het regionale bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (ACNUDH, Alto Comisionado de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos) heeft de Chileense regering gevraagd te handelen volgens internationale mensenrechtennormen. 'ACNUDH moedigt elke betrokken partij aan zich te houden aan haar verplichting dringend een oplossing te vinden, door middel van een dialoog over goede wil, om het recht op leven van elke persoon te garanderen, zonder discriminatie', aldus de verklaring.

http://acnudh.org/chile-comentario-de-acnudh-america-del-sur-sobre-situacion-de-celestino-cordova/

Onlangs werd aangekondigd, dat de bisschop van Temuco, Hector Vargas, in het geschil zal bemiddelen. Elke Machi, de belangrijkste geestelijke, gezondheids- en politieke autoriteit van de Mapuche-gemeenschappen, moet de Rewe samen met de gemeenschap vernieuwen om haar eigen energie te vernieuwen. Een Rewe is bij Mapuche-gemeenschappen het centrum van hun spirituele activiteiten die een fundamentele rol in hun samenleving vervult.

Cordova begon zijn hongerstaking op 13 januari en eiste 'vrijheid om onze eigen spirituele en ceremoniële overtuigingen binnen en buiten de gevangenissen van het land tot uitdrukking te brengen', rechten die worden gegarandeerd door ILO's Verdrag 169, dat door Chili wordt onderschreven.

Hij is de enige persoon die gevangen zit voor de dood van zakenman Werner Luchsinger en zijn vrouw Vivianne Mackay die in 2013 in een brand in hun huis in Vicun, in de regio Araucania. Verschillende andere Machis en gemeenschapsleiders waren aangeklaagd voor dezelfde misdaad, zoals Machi Francisca Linconao, maar vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

(Suriname Mirror/TeleSUR/ADN Radio/Biobiochile/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten