donderdag 5 april 2018

Schandelijke gang van zaken rond identificatie en vrijgeven lichamen Hi-Jet helikopter

Nabestaanden wachten al maanden op lichamen Donavan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo


Openbaar Ministerie houdt nabestaanden met kwalijke leugens aan het lijntje


De definitieve identificatie van de verongelukte piloot en technicus van helikopterbedrijf Hi-Jet Helicopter Services heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Hierdoor kunnen nabestaanden de stoffelijke resten van Donavan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo niet begraven wat voor nog meer verdriet en frustraties bij familieleden zorgt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 april 2018.

Het Openbaar Ministerie heeft de stoffelijke resten nog steeds niet vrijgegeven. De overheid, met name de justitiële autoriteiten, wordt laksheid verweten. Nadat eind vorig jaar de gecrashte helikopter en de stoffelijke resten van de twee bemanningsleden waren gevonden en geborgen werd dna-materiaal van verschillende familieleden afgenomen. Hen werd voorgehouden dat het materiaal naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou worden gestuurd voor onderzoek en identificatie van de slachtoffers. Het resultaat zou op zijn vroegst eind maart bekend zijn.

Nabestaanden kwamen onlangs er achter, dat in tegenstelling tot wat hen was voorgehouden door de autoriteiten, het dna-materiaal nimmer naar Nederland is gestuurd en nog steeds in Paramaribo ligt. Navraag bij het NFI bracht aan het licht, dat van Surinaamse zijde alleen een offerte was opgevraagd over wat de analyse zou kosten. Daarna is nooit meer iets van Paramaribo vernomen en is ook geen dna-materiaal ontvangen voor onderzoek.

Op 21 december kregen nabestaanden te horen, dat die dag het materiaal naar Nederland was gestuurd. Het zou zijn afgegeven aan de Nederlandse ambassade. Achteraf blijkt dat op onwaarheid te berusten. De ambassade zegt van niets te weten.

'Weer zijn we in de steek gelaten door de regering, waardoor we ze nog steeds niet kunnen begraven. Dit is belachelijk, walgelijk en smerig. Zelfs dat laatste beetje respect krijgen ze niet. Dit is schandalig', verwoordt een nabestaande de gevoelens die bij hen leven.

Ook de leiding van Hi-Jet leefde naar verluidt in de veronderstelling dat het dna-materiaal al naar het NFI is opgestuurd en dat het onderzoek naar de crash spoedig kon worden afgerond.

Vooralsnog is onduidelijk welke stappen het bedrijf en de nabestaanden van de piloten zullen nemen. Ofschoon Van Embricqs de Nederlandse nationaliteit had, zegt de Nederlandse ambassade naar wordt vernomen niet veel te kunnen doen, omdat het hier een Surinaams justitieel onderzoek betreft.

De op 23 mei 2015 verdwenen helikopter van Hi-Jet Helicopter Services werd op 29 november vorig jaar door houthakkers gevonden in het gebied bij de Janbasigadoberg en daags daarna geborgen. Op de dag van de vermissing was het vliegtuig op terugreis naar Paramaribo nadat in verband met de verkiezingen van twee dagen later stembusmateriaal in het binnenland was afgeleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten