dinsdag 10 april 2018

John van Coblijn: ‘Anti-drugsbeleid moet met spoed regeringsbeleid worden’

'In de praktijk is niet te merken, dat autoriteiten hard werken aan drugspreventie'


Het is volgens politicus John van Coblijn zorgwekkend, dat haast elke week tonnen aan cocaïne door justitiële autoriteiten worden onderschept, terwijl de criminele figuren nog steeds niet ontmoedigd kunnen worden. Hoewel de nieuwe minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, de bestrijding van drugscriminaliteit als één van zijn hoogste prioriteiten heeft gesteld, vindt Van Coblijn dit niet genoeg. 

'Wij hebben dat gehoord van alle gewezen Justitieministers, maar we hebben dat alleen niet gezien. Het antidrugsbeleid moet met spoed een regeringsbeleid zijn en niet van een minister alleen. Alle ministeries, de president, vicepresident, het parlement en het Openbaar Ministerie moeten zich gezamenlijk committeren tot dit beleid. Wij praten nu over het aantal drugs dat is onderschept, maar wij weten niet hoeveel drugs wel succesvol uit het land vertrekt. Hoeveel wordt ingevoerd? Het is niet goed voor ons imago, want wij worden al heel gauw in het buitenland getypeerd als een narcostaat', stelt de Unopo-trekker vandaag, dinsdag 10 april 2018, in het Dagblad Suriname.

Opnieuw heeft het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van de politie op de J.A. Pengelluchthaven een grote hoeveelheid cocaïne onderschept. Bij controle zijn zondag 55 pakken drugs aangetroffen in een container waarin de koffers in het vliegtuig worden geladen. Deze ontdekking kwam precies een week nadat op 4 april al ruim 42 kilo cocaïne onderschept werd dat verborgen zat aan de onderkant van twee twintig voet containers.

Daarvoor hadden de justitiële autoriteiten in Antwerpen, België, melding gemaakt van de vondst van 270,5 kilo cocaïne, verstopt in een lading bananen afkomstig uit Suriname.

Een maand geleden zijn ook een cocaïne-duikboot en -Cessna, waarin 488 kilo cocaïne werd onderschept in het district Saramacca.

Van Coblijn voert aan, het jammer te vinden dat in de praktijk niet te merken is dat autoriteiten hard werken aan drugspreventie. Zo wordt nergens melding gemaakt van het rekruteren van meer manschappen voor de politie voor versterking van het politieapparaat, terwijl het niet duidelijk is of inderdaad met buitenlandse instituten wordt gewerkt om informatie uit te wisselen.

Het is voor hem in ieder geval duidelijk, dat ook buitenlandse criminelen grip hebben op deze drugsoperaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten