dinsdag 3 april 2018

Bedreigde jaguar in Suriname vogelvrij mede door inactieve houding Openbaar Ministerie

Overheid een milieuorganisaties maken geen vuist tegen toenemende jacht op jaguar

* Openbaar Ministerie treedt niet op tegen personen die jaguars doden en vormt uitzondering in Latijns-Amerika


De bedreigde jaguar (Panthera onca, door Surinamers 'tigri' genoemd) is vogelvrij in Suriname. Ongestraft kan op het internationaal beschermde dier – waarvan niemand ook maar bij benadering weet hoe groot de populatie is, mede omdat daar nooit op gestructureerde wijze onderzoek naar is verricht – worden gejaagd. Justitie en politie treden niet op, terwijl de jacht toeneemt. Er is immers in Suriname en elders een groeiende vraag naar delen van de jaguar. Met name onder de vele lokale Chinezen (die onder andere actief zijn in het binnenland in goudwinning- en houtkap) vanuit China. De jaguar is dè goede vervanger van de tijger, die de afgelopen jaren steeds beter wordt beschermd. Werden delen van de tijger in China gebruikt voor met name medicinale doeleinden en voor het produceren van tijgerwijn, nu lijkt de jaguar de plaats van de tijger te verdringen.

Meer en meer worden in Latijns-Amerikaanse landen jaguars gedood en lichaamsdelen, vooral tanden, koppen en huiden, onderschept en in beslag genomen, met name in Bolivia. Ook in Suriname, waar, op dinsdag 23 januari drie vertrekkende Chinezen op de Johan Adolf Pengelluchthaven werden aangehouden met in hun bezit een aantal jaguartanden. Maar, in Suriname wordt de jaguar ook gedood voor zijn vlees en huid en door boeren uit wraak voor het doden van vee door jaguars, maar dat laatste gebeurt zelden.

Ondanks diverse publicaties in media en op social media over de dood van jaguars in Suriname en de toenemende jacht, beweerde procureur-generaal Roy Baidjnath Panday maandag 2 april 2018, op de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws, dat hij geen kennis heeft van 'wildlife crime' en handel in jaguar en -lichaamsdelen. Gevallen van onderschepping van bedreigde zangvogelsoorten en zeeschildpadeieren kent hij wel. 'Andere wildsoorten die onder bescherming staan en waar criminele handelingen in zijn geweest, daarover heb ik geen informatie voorhanden.'

De politie komt ook nauwelijks in actie tegen personen die een jaguar hebben gedood, lichaamsdelen ervan in bezit hebben of zelfs een jaguar thuis houden als huisdier, en komt de politie wel in actie dan wordt niet een proces-verbaal opgemaakt of kan door een verdachte volstaan worden met het betalen van een boete, waarvan de hoogte zelden bekend wordt gemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat overigens ook nooit op eigen initiatief over tot een strafrechtelijk onderzoek en vervolging na bijvoorbeeld een publicatie of bericht op social media.

** Medio juli 2012 publiceerde een Surinamer een serie foto’s op zijn Facebookpagina van een door hem doodgeschoten jaguar. De man had het dier doodgeschoten voor zijn huid, tanden en vlees. Hij heeft de jaguar zelf gevild, en plaatste daar ook foto's van. Bij een van de foto’s schreef hij ook nog eens ‘heerlijk vlees hoor’ en ‘ik heb twee kilo in de vries wil je proeven? ga zaterdag koken op me buitenplaats wie lust tigrie vlees?’ Na publicatie ervan in april 2013 door de website jaguar-in-suriname werden de foto's meteen door de man van Facebook verwijderd. Nimmer is door Justitie en politie actie tegen de man ondernomen, terwijl zijn naam bekend was.

** Een 55-jarige man werd in juni 2013 aangehouden, omdat hij minstens drie jaguars had gedood. De zaak werd echter 'buiten proces' afgehandeld en de jager werd na het betalen van een boete vrijgelaten. De politie vermeldde in het door haar verzonden persbericht niet de hoogte van de boete

** De politie nam donderdag 16 april 2015 een grote hoeveelheid jaguarvlees in beslag, dankzij een tip. Het vlees werd in zakken aangetroffen in een voertuig. Een 45-jarige man werd aangehouden, die verklaarde dat hij het jaguarvlees voor eigen consumptie bij iemand had gekocht voor 900 Surinaamse dollar (vandaag de dag zo'n 97 euro). Hij werd in verzekering gesteld, na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie, en vervolgens bleef het stil.

** In april 2015 werd door agenten in Paramaribo een ondervoede jaguar aangetroffen. Het dier bevond zich in een kooi waarin het dier nauwelijks bewegingsruimte had. De jaguar zag er heel verwaarloosd uit, zo berichtte de afdeling Public Relations van het Korps Suriname donderdag 30 april 2015. Maar, of enige actie is ondernomen tegen de eigenaar werd niet vermeld. De jaguar werd ondergebracht in de Paramaribo Zoo.

** Te Boxel, aan de Surinamerivier, werd zaterdag 12 november 2016 op zijn verjaardagsfeestje een tweejarig jongetje door een jaguar gegrepen en gebeten. Toen een groep omstanders het beest achterna zat liet het dier de peuter los. De jaguar was over een omheining bij de buren gesprongen. Het jongetje raakte ernstig gewond. De eigenaar van het dier, een ondernemer, werd niet vervolgd en betaalde ook geen boete...

Het zijn slechts een paar voorbeelden waaruit de inactieve houding van het Openbaar Ministerie blijkt. Het is die houding die mede bijdraagt aan het feit, dat de jaguar in Suriname nog steeds vogelvrij is. In overige landen in Midden- en Zuid-Amerika is Justitie actiever en soms worden zelfs door overheden beloningen uitgeloofd voor informatie die leidt tot identificatie en aanhouding van personen die jaguars hebben doodgeschoten.

Suriname profileert zich graag op internationale podia als het groenste land ter wereld, maar spant zich onvoldoende in om haar unieke biodiversiteit effectief te beschermen, waaronder bedreigde diersoorten, zoals de majestueuze jaguar.

(Door: Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten