Glenn Gersie, governor Centrale Bank, positief over ontwikkelingen op monetair front
'Wij zijn op de goede weg, maar moeten eensgezind blijven bouwen aan de opbouw van ons land', zegt Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, over de positieve ontwikkelingen op het monetaire front, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 30 maart 2018.
De monetaire reserves tonen volgens recente statistieken van de CBvS een stijgende trend. De reserves in januari 2018 bedroegen ruim 450 miljoen Amerikaanse dollar.
Op de eerste plaats is er een strak monetair beleid gevoerd. Dit is onder andere te merken aan de goede monitoring van liquiditeiten; het geld in de omloop. De huidige omstandigheden vereisen volgens de governor dat er een beleid gevoerd wordt waarbij de kasreserve strak in de gaten wordt gehouden. Dit resulteert in minder toename van geld in de omloop, wat zeker goed is voor de druk om de deviezenreserves te beschermen en druk op de wisselkoers terug te dingen.
Ten tweede hebben de minister van Financiën en de governor van Centrale Bank van Suriname in 2016 een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Op basis van deze MoU is er een beleidsbenadering op grond waarvan tekorten op de staatsbegroting niet door de Centrale Bank gefinancierd worden.
Gersie zegt, dat het de twee autoriteiten gelukt is om zich, ondanks alle uitdagingen, daaraan te houden. Hij wijt de goede ontwikkeling op het monetaire front aan deze twee maatregelen.
'Van belang is dat wij dat blijven handhaven terwijl gedegen rekening gehouden wordt met financiering van investeringen zodat de nationale productie weer gaat aanwakkeren.
De rust op het koersenfront heeft een positieve uitwerking op het algemeen prijspeil. De significante daling van de inflatie is daar een goede indicator van. De inflatie was aan het eind van 2016 52.4%. Heel optimistisch gezien zouden we dit jaar ook kunnen afsluiten met een inflatie die beneden 10% zal liggen.'
'Een lage inflatie is van groot belang voor de economie; voor de gemeenschap in zijn totaliteit.' Het maakt volgens Gersie het plannen van bedrijven en gezinnen veel makkelijker en is heel goed voor productie en afzet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten