dinsdag 6 maart 2018

Vertrekkend presidente Bachelet van Chili dient op valreep Grondwetswijziging in bij Congres

'Dit wetsvoorstel stelt onschendbaarheid van menselijke waardigheid en respect en bescherming van mensenrechten vast'


De vertrekkende presidente van Chili, Michelle Bachelet, zei maandag 5 maart 2018, dat ze het Congres wetgeving zou sturen om de Grondwet stammend uit het tijdperk van de dictatuur van het land te vervangen door, om gelijke beloning van mannen en vrouwen en het recht op staking voor arbeiders te garanderen.

Hoewel Bachelet waarschijnlijk niet in staat zal zijn om het voorstel door het Congres te pushen voordat haar termijn op zondag eindigt, zou het de inkomende president Sebastian Pinera kunnen dwingen rekening te houden met een oud ambitieniveau van de linkse en centristische parlementsleden met wie hij zal moeten regeren.

Pinera, een conservatieve miljardair, heeft gezegd open te staan ​​voor het 'perfectioneren' van de grondwet als een klimaat van politieke eenheid de overhand had.



De Grondwet van Chili dateert van de rechtse militaire dictatuur van 1973-1990 van Augusto Pinochet. Hoewel er sinds de terugkeer naar de democratie aanzienlijke veranderingen zijn doorgevoerd, hebben Bachelet en anderen aangevoerd, dat deze helemaal opnieuw moet worden ontworpen.

Bachelet zei dat haar voorstel de Chilenen zou toestaan ​​om elke schending van hun nieuwe grondwettelijke rechten voor het gerecht aan te vechten, van gratis onderwijs tot de vertegenwoordiging van inheemse volkeren in het Congres.

'Dit wetsvoorstel stelt de onschendbaarheid van de menselijke waardigheid en het respect en de bescherming van de mensenrechten vast en corrigeert een enorme omissie van de huidige tekst', zei Bachelet in een televisietoespraak voor de natie.

Bachelet noemde de huidige Grondwet 'onwettig van oorsprong' en zei dat ze drie jaar geleden een campagne startte, zodat de Chilenen konden nadenken over wat ze wilden in een nieuwe.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten