In 2003 vluchtten de president van Bolivia, Gonzalo Sánchez de Lozada, en minister van Defensie, Carlos Sánchez Berzaín, naar Miami (Forida, VS), te midden van protestacties in La Paz. De twee mannen hadden in 2003 de inheemse Bolivianen woedend gemaakt, door te proberen de aardgasreserves van het land te verkopen aan particuliere bedrijven en hadden toen gereageerd op vreedzame protesten door het leger in te roepen, dat 58 burgers doodde en meer dan 400 mensen verwondde.
De twee mannen dachten, dat ze een veilige haven zouden vinden in Zuid-Florida, zoals zoveel andere afgezette sterke mannen al eerder hebben gedaan. Maar, ze rekenden niet op het buitengewone besluit van Eloy en Etelvina Mamani, wiens 8-jarige dochtertje Marlene stierf in hun huis in de buurt van het Titicacameer nadat een regeringsschutter haar door de borst had geschoten.
Etelvina en Eloyen hun kinderen (Bron foto: Thomas Becker) |
Samen met verschillende andere slachtoffers van het bloedbad daagden de Mamani's de twee Boliviaanse leiders voor het Federale Gerechtshof met de hulp van de International Human Rights Clinic, Harvard Law School in Camebridge, Massachusetts.
Maar maandag 5 maart 2018, na meer dan een decennium van juridische veldslagen, zouden de Mamani's Sánchez de Lozada en Berzaín voor de rechter zien staan.
Advocaten voor de families zeggen, dat de rechtszaak, in het Federale Gerechtsgebouw van Fort Lauderdale, de eerste keer is dat een voormalig staatshoofd voor de rechter zal verschijnen in een mensenrechtenrechtenzaak in een Amerikaanse civiele zaak.
'De voormalige president en zijn minister van Defensie moeten nu luisteren als we getuigen over wat er is gebeurd', aldus Teófilo Baltazar Cerro, lid van de inheemse Aymara-gemeenschap in Bolivia, in een persbericht. 'We zien uit naar deze historische kans om onze dag in de rechtszaal te hebben.'
De oorsprong van de zaak gaat terug tot het begin van 2000, toen Sánchez de Lozada - een Amerikaans geschoolde, corporatievriendelijke leider - de macht greep en probeerde staatsmiddelen te privatiseren, met de hartelijke steun van de regering-Clinton. (James Carville leidde zelfs zijn succesvolle campagne in 2002 in Bolivia.)
Zoals de Miami New Times in 2008 schreef over deze zaak, kwam kreeg die actie snel sterke oppositie van de verarmde Aymara's en Quechua's in de westelijke hooglanden:
Tegen 2003 had een lang sluimerende vete over wat te doen met de aardgasafzettingen van Bolivia aan een kookpunt bereikt.
Goni wilde buitenlandse bedrijven binnenhalen om het gas door het
naburige Chili, naar de zee en uiteindelijk naar Californië te pompen,
maar inheemse demonstranten - die buitenlandse bedrijven en Chili met
evenveel moed verachtten - zwoeren om hem te stoppen. Begin 2003 begon
een jonge, charismatische Aymara coca boer genaamd Evo Morales (die een
jaar eerder als tweede man naar Goni was gekomen) inheemse groepen te mobiliseren om de plannen te blokkeren. Met weinig politieke slagkracht, wendde Morales zich tot
burgerlijke ongehoorzaamheid: demonstranten vernietigden wegen en barricadeerden steden in de hooglanden rond La Paz, en probeerden de
economie te verstikken totdat aan hun eisen werd voldaan.
Sánchez de Lozada beval Berzaín en het leger om te reageren - en dat deden ze met geweld. Terwijl de protesten werden geïntensiveerd te midden van de tientallen doden en honderden gewonden, namen Sánchez de Lozada en zijn minister van Defensie op 17 oktober 2003 ontslag en vluchten naar Miami.
Ze woonden hier comfortabel in Key Biscayne, maar de familie Mamani wilde gerechtigheid voor hun dochter.
'Ik wil ze allemaal in de gevangenis', vertelde Etelvina in 2010 aan de Miami New Times. 'Maar, dat lijkt niet mogelijk.'
Met de hulp van de advocaten van Harvard, vonden ze één aanknopingspunt voor gerechtigheid in de federale rechtbanken van Miami. Advocaten voor de voormalige leiders hebben jarenlang gepleit en beweerd, dat Amerikaanse rechtbanken geen jurisdictie hebben over wat in Bolivia in 2003 is gebeurd.
'Alle bewijsmateriaal toont aan dat de reactie van de Sánchez de Lozada-regering constitutioneel, wettig en gepast was', aldus Howard Gutman, een advocaat voor de Boliviaanse leiders, in 2008.
Maar, de Mamani's hebben al verschillende grote overwinningen behaald. In 2016 oordeelde een rechter, dat ze konden blijven vechten voor hun zaak onder de Amerikaanse Torture Victim Protection Act, en vorige maand werd een motie voor een 'samenvattend oordeel' door de voormalige leiders werden verworpen en maakten de weg vrij voor het proces van maandag.
'Het proces zal inheemse Aymara-mensen, die van oudsher uitgesloten zijn van Justitie, een kans bieden om te getuigen over gebeurtenissen die hebben geleid tot tientallen doden en honderden gewonden', zegt Beth Stephens, een advocate voor de slachtoffers, in een verklaring.
(Suriname Mirror/Miami New Times/YouTube)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten