donderdag 1 maart 2018

'Opstelling regering in kwestie Venezuela schandalig'

'DA’91 veroordeelt de opstelling en het stemgedrag van de Surinaamse regering in OAS'


Tijdens de laatst gehouden vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington DC is heeft Suriname wederom een betreurenswaardig standpunt ingenomen inzake het oplossingsvoorstel voor de situatie in Venezuela. Het is opmerkelijk dat de NDP en de huidige regering altijd dwarsliggen wanneer het gaat om instandhouding, verdieping en beleving van democratie. Ook de rechtsstaatgedachte is deze regering vreemd. 

Wij zijn niet vergeten dat binnen deze regering en de NDP de gedachte leeft dat zij rechters moeten kunnen corrigeren en een amnestiewet 'overnight' aannamen welke het onafhankelijk 8 decembermoorden rechtsproces moest doorkruisen. 

De situatie in Venezuela is al jaren steeds meer aan het verergeren. Er is een steeds verdiepende crisis op het humanitair, financieel-economisch en politiek vlak. Het is niet daarbij gebleven aangezien Venezuela nu zelfs dreigt met militair geweld naar de buurlanden en er een vluchtelingen stroom op gang is gekomen naar de verschillende buurlanden. 

DA’91 heeft op basis van haar basisbeginselen en in solidariteit met het getergde Venezolaanse volk steeds aangedrongen bij de DNA, de regering van Suriname en de Venezolaanse vertegenwoordiging hier te lande het initiatief te nemen of te ondersteunen om middels dialoog de democratie en rechtsstaat te herstellen in Venezuela. De Surinaamse regering en haar fractie in DNA hebben echter steevast gekozen om tegen beter weten in het repressief regime van Nicolas Maduro te ondersteunen. Ook nu de laatste resten van de democratie in dit land uitgewist dreigen te worden. 

Op basis van het Charter van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de verantwoordelijkheid waaraan de lidlanden zich hebben verbonden, is er in deze organisatie een standpunt in stemming gebracht welke een oproep doet naar de Venezolaanse autoriteiten om middels dialoog en met respect voor de democratie en op basis van de internationaal geldende standaarden voor o.a. het houden van verkiezingen, wederom terug te keren naar een situatie van vrede en harmonie in het land. 

De grote landen in onze regio zoals Argentinië, Brazilië, Mexico, Canada en de Verenigde staten zullen de regering die ondemocratisch en oneerlijk tot stand zal zijn gekomen in Venezuela niet erkennen. De consequenties hiervan, gepaard gaande met verdere economische sancties vanuit Europa, zullen de humanitaire crises ongekend maken op ons halfrond. Elk zichzelf respecterend land en haar vertegenwoordiging zou geen moeite mogen hebben met een dergelijke oproep zoals gedaan door de OAS, hiermede ook voldaan aan de verantwoordelijkheid als goede buur en drager van de kernwaarden van democratie. Soevereiniteit is voor geen enkel land een vrijbrief om straffeloos zich schuldig te maken aan mensenrechtenschendingen resulterend in humanitaire crises. Daarom zijn er regionale en internationale organisaties en verdragen. 

Wanneer een regering niet op een correcte wijze inhoud geeft aan haar zorg en verantwoordelijkheden naar haar samenleving, zal en moet de internationale gemeenschap opstaan, mede uit solidariteit met de getergde bevolking, maar meer nog uit verantwoordelijkheid voor de vrede en harmonie in de wereld. Soevereiniteit als excuus gebruiken om tegen te stemmen is onacceptabel en niet valide. Het feit dat Suriname kiest om tegen deze oproep in te gaan is voor ons als samenleving een enorme blamage. Bovendien houdt het een verborgen boodschap in vanuit deze regering voor onze samenleving Want wanneer onze regering stemt tegen het houden van verkiezingen met inachtneming van internationale standaarden; wanneer onze regering stemt tegen gelegenheid bieden aan elke burger om deel te nemen aan verkiezingen, wat is de boodschap dan naar onze samenleving? 

Opvallend ook is dat Suriname zonder onderbouwing tegen het voorstel heeft gestemd en ook niet op het hoogste niveau vertegenwoordigd was tijdens deze vergadering, hetgeen in diplomatieke cirkels betekend dat wij minder belang hechten aan het oplossen van de grensoverschrijdende problemen van de Bolivariaanse Republiek Venezuela. 

Het stemgedrag van Suriname zal zeker ook consequenties hebben voor ons als land in andere regionale organisaties daar de meerderheid van de landen in onze regio staan voor democratie en rechtsstaat. Als land tekent dit stemgedrag ons als een ondersteuner van repressieve regimes en maakt ons in feite medeplichtig aan de voortgaande mensenrechten schending, verdiepende humanitaire en financieel-economische crises in Venezuela. Dat kan ernstige en langdurige consequenties hebben voor ons als samenleving. 

DA’91 veroordeelt dan ook dat de opstelling en het stemgedrag van de Surinaamse regering, aangezien deze niet in het belang is van de Surinaamse samenleving, niet in het belang van de harmonie en vrede in de regio en een zoveelste aanslag is op internationaal geldende standaarden voor democratie, mensenrechten en de rechtsstaat.


DA'91

Geen opmerkingen:

Een reactie posten