zaterdag 10 maart 2018

India en Suriname verstevigen economische samenwerking

MoU tussen Suriname India Chamber of Commerce and Industry en Confederation of Indian Industries



De Suriname India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) en de Confederation of Indian Industries (CII) gaan samenwerken. Daartoe heeft ambassadrice Aashna Kanhai gisteren, een Memorandum of Understanding  (MoU) getekend met Sreekumar Nair, de CII-vertegenwoordiger in New Delhi. De intentieverklaring vormt het raamwerk van de samenwerking tussen beide organisaties en is voor twee jaar getekend, zegt Kanhai vandaag, zaterdag 10 maart 2018, op Starnieuws. 

'De SICCI is in juli vorig jaar opgericht met als doel de betrekkingen tussen de ondernemers van Suriname en India te verstevigen en om Indiase ondernemingen voor Suriname te interesseren. Al gauw na de oprichting van het orgaan zijn mogelijke partners in India in beeld gebracht en is na intensieve communicatie de samenwerking met de CII beklonken', aldus Kanhai.

De CII is de grootste overkoepelende organisatie, die leden herbergt variërend van mega-bedrijven tot middelgrote en kleine ondernemingen. In 2016 is de eerste India-Latin American and Caribbean Conclave georganiseerd in Mexico. Daarbij heeft CII met medewerking van de Indiase regering, Indiase ondernemingen begeleid naar de regio. Er ligt een voorstel voor Suriname op tafel, weet Kanhai. In het halfjaar wordt een eendaagse ‘business summit’ georganiseerd om bedrijven uit India aan te trekken in de sectoren agro, ayurveda en zonne-energie. De SICCI en de CII zijn bezig het voorstel uit te werken.

In het Indiase bedrijfsleven heeft de CII een voorname positie. Zij heeft tien 'centra of excellence  waar bedrijven hun personeel naar toe sturen voor het volgen van korte cursussen afhankelijk van de sector waarin wordt gewerkt. Kanhai zegt, dat ze nu kijkt naar soortgelijke mogelijkheden voor Surinaamse ondernemers.

Vicepresident Ashwin Adhin is ook in New Delhi. Hij vertegenwoordigt president Desi Bouterse bij de lancering morgen van de International Solar Alliance. Suriname heeft het verdrag overigens niet geratificeerd.

De International Solar Alliance is in 2015 geïntroduceerd als een internationale en intergouvernementele organisatie die acties onderneemt om optimaal gebruik te kunnen maken van zonne-energie. Deze bondgenootschap streeft ernaar om energiesystemen te moderniseren, de universele toegang tot deze energie te bewerkstelligen, versnelde economische ontwikkeling op gang te brengen en armoede te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten